Отидете към основна версия

31 841 54

Недоволството от новите коли расте

  • нови автомобили-
  • удовлетвореност

Потребителите все по-малко харесват това, което произвеждат автомобилните производители

Снимки: Shutterstock

За първи път средната удовлетвореност на клиентите в индустрията от закупените нови леки коли е толкова ниска. И това явно се превръща в тенденция, защото за втора поредна година въпросната удовлетвореност намалява. Данните са на експертите от JD Power, като според тях е крайно време автомобилните производители да се замислят какво правят грешно.

За първи път в своята 28-годишна история, класацията, съставена след проучването на JD Power Automotive Performance се понижава за втора поредна година. Средният резултат за индустрията е 845 от 1000, което е с два пункта по-малко от 2022 година и с три пункта по-малко от 2021-а.

„Спадът най-вероятно ще продължи и това е индикация, че има някои сериозни проблеми“, казва Франк Ханли, директор за сравнителен анализ на превозни средства в JD Power. „Тази низходяща линия на удовлетворение трябва да бъде предупреждение за производителите, че е време да разберат какво наистина искат купувачите на нови автомобили.“

Проучването, наречено APEAL се фокусира върху 10 фактора, които показват колко привлекателни са марките и автомобилите за потребителите. През 2023 г. средният резултат за индустрията спада в девет категории. Икономията на гориво е единствената област, в която средният резултат се увеличава (с 15 точки), докато екстериорният дизайн отбеляза най-голям спад, намалявайки с шест точки.

Недоволни от колите са както масовите, така и премиум купувачите - средните резултати намаляват и в двете категории: средният резултат за премиум колите намалява само с една точка, а за масовите марки – с четири точки, което води до увеличаване на разликата в удовлетвореността между премиум и масовите коли до 34 точки.

Jaguar е лидер сред премиум марките (887 точки), а лидер в масовия сегмент е Dodge (също 887 точки). Освен Jaguar в челната петица в премиум сегмента влизат Land Rover (883 точки), Porsche (883 точки), BMW (878 точки) и Genesis (877 точки).

Лидерите в сегмента на масовия пазар, в допълнение към Dodge, са Ram (873 точки), GMC (858 точки), Mini (856 точки) и Kia (851 точки). Аутсайдери са премиум марката на Honda - Acura (853) сред премиум марките и Chrysler сред масовите модели (810 точки).

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.

Свързани новини