Отидете към основна версия

6 853 15

Швеция може да нанесе голям удар по Tesla

  • tesla-
  • швеция-
  • европа

Служители се готвят да бойкотират компанията

Възможно е автомобилите на Tesla да не могат да влязат в Швеция, тъй като трудовият спор с работниците от сервизите на компанията се задълбочава. Блокадата, която ще започне на 7 ноември, ще бъде най-сериозната мярка, предприемана досега срещу американския производител на електрически превозни средства в Европа.

Акцията се ръководи от шведския профсъюз на транспортните работници IF Metall, който представлява 57 000 души. В това число влизат както докерите, които скоро ще откажат да разтоварват автомобилите Tesla, така и работещите в сервизите на Tesla, откъдето започна тази борба.

По-голямата част от шведските работници са представени от профсъюзи и колективните трудови договори са норма, съобщава Wired. Tesla и нейният главен изпълнителен директор Илон Мъск обаче са твърдо против профсъюзите и компанията е отказала да подпише колективен договор с работниците в ремонтните си работилници.

"Бихме искали нашите членове, работещи в Tesla, да имат същите придобивки като всички останали на шведския пазар на труда", заяви говорител на IF Metall. "Не виждаме никаква причина, поради която Tesla да играе по различни правила."

От 2018 г. насам IF Metall се опитва да накара Tesla да подпише колективен трудов договор, който да осигури на работниците от работилниците пенсия и други придобивки. Миналата година обаче компанията реши да се откаже от преговорите.

Това в крайна сметка накара работниците да започнат стачка миналия петък. Акцията обаче беше критикувана като неефективна, а собствениците на Tesla съобщиха, че автомобилите им все още се ремонтират.

Въпреки това, след като докерите заплашиха да блокират доставката на автомобили Tesla, компанията се върна на масата за преговори. През първите три тримесечия на 2023 г. Tesla е доставила повече от 16 000 нови автомобила в Швеция, което я прави петия по големина пазар за автомобилния производител в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.

Свързани новини