Отидете към основна версия

2 560 4

Stellantis ще преработва стари дизелови бусове в електрически

  • stellantis-
  • peugeot-
  • citroen-
  • ток-
  • дизел

Stellantis наскоро разкри обновената си гама от лекотоварни автомобили (LCV) в Европа, но сега автомобилният концерн обяви, че планира да предложи опцията за трансформиране на дизеловите средни ванове в напълно електрически, като им даде втори шанс за живот от 2024 г. нататък.

Въпросните микробуси са Peugeot Expert, Citroen Jumpy и Opel/Vauxhall Vivaro, въпреки че може да се предположи, че идентичните Fiat Scudo и Toyota PoAce също ще бъдат включени в програмата. Съдейки по общите механични компоненти, преобразуването на дизеловите двигатели в електрически може да бъде разширено и до пътническите версии на средноразмерните бусове.

Ксавие Пежо, ръководител на подразделението за микробуси на Stellantis, заяви пред Autonews Europe, че целта на проекта за конвертиране на електромобили е да направи микробусите с нулеви емисии по-достъпни за собствениците на малки предприятия, които не желаят да инвестират в чисто нов модел.

Според Пежо преустройството ще струва по-малко от 20 000 евро на ван и ще се извърши в производствените мощности на Stellantis. Първоначално програмата ще бъде насочена към Франция, като ще се възползва от правителствените стимули. Те могат да покрият до 40% от разходите за преустройство до максимум 10 000 евро, стига собственикът да запази електрическия ван за повече от една година или да измине с него поне 6000 км, преди да продаде автомобила си

Бусовете ще заменят 2,0-литровия четирицилиндров дизелов двигател BlueHDi с по-чист изцяло електрически задвижващ агрегат. Ксавие Пежо заяви, че преработените екземпляри ще предложат "надежден" пробег, но призна, че той ще бъде по-нисък от цифрите 224-350 км, предлагани от фабричните електрически бусове. Те се предлагат с варианти на акумулаторни батерии с капацитет 50 кВтч и 75 кВтч и единичен електромотор с мощност 134 к.с. и въртящ момент от 260Нм, въпреки че не е ясно дали те ще бъдат използвани при трансформацията.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини