Отидете към основна версия

133 813 24

10 неадекватно бързи комбита

  • автомобили-
  • комби-
  • универсал

Ако говорим само за серийни комбита, тази класация би се получила доста скучна и именно поради тази причина решихме да включим и универсали, които са подложени на различни доработки. Тази своеобразна ранглиста започваме с представения преди няколко седмици Volvo V60 Polestar. Това комби ускорява до 100 за 4.9 секунди, а максималната му скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.

Volvo V60 Polestar

За австралийските фенове на наточени комбита пък е предназначен моделът Holden HSV Clubsport R8 Tourer. Универсалът изпълнява упражнението от 0 до 100 км/ч за 5.8 секунди, а ако продължите натискането на газта, скоростта ще достигне до 257 км/ч. Двигателят на този автомобил е V8 LS3 от General Motors с мощност 425 конски сили.

Holden HSV Clubsport R8 Tourer

Третото предложение в нашата класация е за Cadillac CTS-V Sport Wagon, който достига до 100 км/ч за 4 секунди, а максималната скорост му е 288 км/ч. Ако това не ви е достатъчно, можете да звъннете на Джон Хенеси, който ще донапомпа Cadillac-а до 850 коня, а максималният въртящ момент ще достигне чудовищните 1152 Нм.

Cadillac CTS-V Sport Wagon

Няма как да пропуснем и класиката при комбитата Audi RS6 Avant, който е способен да ускори от 0 до 100 км/ч за 3.7 секунди. Максималната мощност на универсала от Инголщад е 700 коня, благодарение на които Audi-то може да достигне умопомрачителна скорост от 340 км/ч.

Audi RS6 Avant

Така наречените масълкари, които през 70-те години на миналия век предизвикват уникален фурор в автомобилния свят, също имат представител при комбитата. Става дума за Chevrolet Chevelle SS Wagon, който е снабден със 7.4-литров двигател с мощност от 450 конски сили.

Chevrolet Chevelle SS Wagon

Италианската школа също има представител при 10-те неадекватно бързи комбита за всички времена. Става дума за модела Maserati Quattroporte и по-конкретно за модификацията Touring Bellagio Fastback. Този универсал е доработен от ателието Touring Superleggera и разполага с 4.2-литров V8 с мощност 395 к.с.

Maserati Quattroporte Touring Bellagio Fastback

Saab 9-3 SportCombi с 8.4-литров V10 мотор от Viper също няма как да бъде пропуснат в класацията. След радикалния силов тунинг на автомобила възможностите му се увеличават многократно. Той може да ускорява от 0 до 100 км/ч за време по-малко от четири секунди, както и да достига скорост над 300 км/ч.

Saab 9-3 SportCombi

Следващото комби е MG ZT-T, оборудвано с уникално доработен двигател от компанията Roush Performance. Автомобилът, който в стандартното си изпълнение е известен като народния Rover 75, след доработката е способен да достига максимална скорост от 361 км/ч. Боже, пази Кралицата!

MG ZT-T

Ако ви интересува не стандартното, а страничното ускорение, тогава на ход излиза най-дрифтърската W123-ка. Тежкото комби е пригодено за дрифт от финландец на име Теему Пелтола, който заменя оригиналния 3.0-литров двигател с 24-клапанов агрегат от W210 от 1998-а. Изработва му сам нов всмукателен колектор, снабдява го с турбокомпресор Garrett GT40 от влекач Scania с максимално налягане 36 psi (2.48 бара) и го скачва със скоростна кутия Tremec TKO 600.

Mercedes-Benz 300D Estate

Връщайки се далеч назад в годините, няма как да пропуснем един далечен предтеча на Polestar. Става дума за Volvo Amazon Kombi от 1969 година - един автомобил, който предизвика истински фурор на шоуто SEMA в Лас Вегас през 2006 година. Миловидно изглеждащото шведско комби търпи сериозна доработка, вследствие на която мощността му достига 799 коня.

Volvo Amazon Kombi

И сега за десерт ви представяме едно "чудовище", което е извън топ 10 на неадекватно бързите комбита, но е уникално по своята структура. Става дума за Wagonmaster. Теглото му е почти колкото това на RS6 Avant, но в същото време максималният въртящ момент е 4750 Нм. Тягата на това чудовище идва от четири двигателя Buick, които предават момента и на четирите колела. Техническо безумие, нали?

Wagonmaster

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини