Отидете към основна версия

1 519 9

Toyota продава дял от Denso за 4,7 милиарда долара

  • toyota-
  • denso-
  • електромобили

Средствата ще отидат за финансиране на електромобили

Toyota и два нейни филиала искат да освободят парични средства и затова ще продадат акции на доставчика на автомобилни части Denso на стойност около 700 млрд. йени (4,7 млрд. щатски долара). Въпреки сделката се очаква автомобилният производител да остане най-големият акционер във фирмата.

Като цяло продажбата ще възлиза на около 10% от Denso, като се очаква около половината от тях да дойдат от Toyota. Същевременно дъщерните ѝ дружества Toyota Industries и Aisin ще продадат останалите акции.

В същото време Denso планира да изкупи обратно част от акциите, които ще бъдат продадени в рамките на този ход, за да предотврати твърде нисък спад на цената на акциите си, съобщава Reuters. Въпреки това акциите на компанията вече са поевтинели с 4,9% след първоначалните съобщения за сделката.

Към септември Toyota притежава 24,2% дял в Denso. Следователно, дори и след приключването на тази сделка, при която се продават около пет процента от акциите на доставчика, Toyota ще остане най-големият акционер в компанията.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини