Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 16:40 1 494 9

Toyota продава дял от Denso за 4,7 милиарда долара

  • toyota-
  • denso-
  • електромобили

Средствата ще отидат за финансиране на електромобили

Toyota продава дял от Denso за 4,7 милиарда долара - 1

Toyota и два нейни филиала искат да освободят парични средства и затова ще продадат акции на доставчика на автомобилни части Denso на стойност около 700 млрд. йени (4,7 млрд. щатски долара). Въпреки сделката се очаква автомобилният производител да остане най-големият акционер във фирмата.

Като цяло продажбата ще възлиза на около 10% от Denso, като се очаква около половината от тях да дойдат от Toyota. Същевременно дъщерните ѝ дружества Toyota Industries и Aisin ще продадат останалите акции.

В същото време Denso планира да изкупи обратно част от акциите, които ще бъдат продадени в рамките на този ход, за да предотврати твърде нисък спад на цената на акциите си, съобщава Reuters. Въпреки това акциите на компанията вече са поевтинели с 4,9% след първоначалните съобщения за сделката.

Към септември Toyota притежава 24,2% дял в Denso. Следователно, дори и след приключването на тази сделка, при която се продават около пет процента от акциите на доставчика, Toyota ще остане най-големият акционер в компанията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 светльо

    12 3 Отговор
    Denso правят най-качествените авточасти в света
  • 2 Японци сър

    6 6 Отговор
    Докъде изпаднаха, да не могат да се осигурят някакви смешни 4,7 милиарда за електромобили и да се налага да разпродават имущество?

    Ако питаш японофилите, няма проблем че са натрупали 250 милиарда дългове, които по смъртно не могат да върнат въпреки и "огромните си печалби"

    Уж печалбите огромни, а дълговете постоянно растат, като въпреки това toyota изпитва недостиг на средства и се налага да разпродава.

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 3 Мхм

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Японци сър":

    А ми продават по 10млн коли фау ве по колко продава
  • 4 Японци сър

    8 1 Отговор
    То всяка фирма може да продава на загуба за да трупа пазарен дял и дългове за четвърт трилион, които не мисли да връща.

    Допускам, че ще изтеглят още 500 милиарда за да продават и електромобили на загуба и ще станат пазарни лидери и в този сегмент.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мхм

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Японци сър":

    А бе гламур ако махнем тия 10 млн коли на Тойота от световните пазари кой ще ги замести бе шкодЪ ли или хората с каруци ще тръгнат.Япония е ресурсно бедна държава не е Германция която още купува и разчита на Руска газ на ниски цени и спонсорира Пути докато му вика терорист.

    Коментиран от #7

  • 7 Японци сър

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мхм":

    Да съм казал, че имам нещо против Япония да субсидира световните автомобилни пазари?

    Да съм казал някъде, че чакам toyota да фалира? Ако вникнеш поне малко в написаното, щеше да видиш че говоря за добавяне на 5-10 милиона допълнителни продажби във вид на електромобили. Ще се радвам, ако се случи, дори да затънат с един трилион.
  • 8 финансист

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Японци сър":

    Някой не знае как работят "дълговете" на автомобилните компании.
  • 9 Тойота върви към фалит

    0 0 Отговор
    Когато закъсаш за пари, започваш да продаваш каквото имаш