Отидете към основна версия

5 851 19

Казваме сбогом на "тойотите" с ДВГ

  • toyota-
  • електромобили-
  • нови модели-
  • европа

До 2035-а Toyota ще продава само коли на ток в Европа

Toyota показа две нови електрически коли за Европа, като заяви, че новите модели ще бъдат общо 15. Така японската марка разширява моделната си линия на европейския пазар. Японците планират да разширят линията автомобили с нулеви емисии до 15, като това ще се случи до 2026 г.

Първите, показани до момента са два: бюджетен кросоувър, който ще стане най-евтиният автомобил на Toyota в сегмента и за който вече ви информирахме, и крос-купе в спортен стил.

Както бюджетният кросоувър, наречен Urban SUV, така и спортният SUV Sport Crossover, подобен на купе, бяха показани като концепции с перспективата да станат серийни през следващите година или две.

Да започнем с Urban, който ще стане не само най-бюджетният електрически кросоувър на Toyota, но и един от най-достъпните модели в SUV EV сегмента. По отношение на размерите концепцията достига дължина от 4.3 метра при широчина и височина съответно 1.82 и 1.62 метра.

От компанията уточняват, че електрическият автомобил е базиран на нова платформа, а не на някоя от съществуващите, пригодени за автомобили с електрически инсталации. Серийната версия на Urban, която се очаква в края на следващата година, ще се предлага с предно или със задвижване на четирите колела и с две батерии с различен капацитет по избор.

Втората концепция, Sport Crossover, ще влезе в производство до 2025 г. Според описанието на Toyota моделът е предназначен за тези, които за първи път купуват електрически автомобил и търсят алтернатива на класическите кросоувъри.

Обещават се просторен багажник и просторен интериор. Строго погледнато, това не е първият път, когато този шоу автомобил се появява пред публика. Той дебютира през пролетта на тази година на автомобилното изложение в Шанхай като съвместна разработка на Toyota и BYD.

Според плановете на Toyota до 2026 г. ще бъдат произведени и останалите нови електрически автомобили. Дотогава този сегмент автомобили ще съставлява повече от 20 процента, а годишните продажби на модели без двигатели с вътрешно горене в Европа ще надхвърлят 250 хиляди.

До 2035 г. европейската гама на марката Toyota ще се състои изключително от модели с нулеви емисии, а компанията възнамерява да постигне въглеродна неутралност до 2040 година.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.

Свързани новини