Отидете към основна версия

3 773 13

Посочиха градовете в света с най-големи задръствания. Къде е София?

  • градове-
  • задръствания-
  • софия

Нидерландската компания TomTom направи интересно годишно проучване на задръстванията по пътищата на големите градове, като изследва трафика в 387 града в 55 държави на шест континента.

„Най-бавен“ се оказва Лондон, където през 2023 г. автомобилистите са изминавали 10-километрово разстояние средно за 37 минути. Жителите на Дъблин обаче губят най-много време в задръствания - 158 часа годишно.

Това означава, че средно, жител на Дъблин е стоял в задръстване през иманалата година 6.5 дни. Средностатистически шофьор в Лондон губи 148 часа в задръствания, според TomTom.

В същото време средната скорост в час пик в британската столица е по-ниска от тази в ирландската - 14 км/ч срещу 16 км/ч. Торонто заема третото място. Там шофьорите изминават 10 километра средно за 29 минути и стоят в задръствания 98 часа.

В канадския град средната скорост в час пик е 18 км/ч. Следващите в първите десет градове с най-натоварен трафик са Милано, Лима, Бангалор, Пуна, Букурещ, Манила и Брюксел. А най-свободни се оказват пътищата на американския Оклахома Сити - 8 минути и 40 секунди на 10 километра път и едва 19 часа в задръствания годишно.

Що се отнася до България, то най-натоварено е движението в София. Столицата ни заема 64-о място в класацията на Tom Tom. В София шофьорите изминават 10 километра средно за 20 минути и стоят в задръствания годишно по 90 часа. В София град средната скорост в час пик е 23 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини