Отидете към основна версия

5 400 39

Слабо търсене на електромобили доведе до уволнение на хиляди работници

  • fiat-
  • stelantis-
  • съкращения-
  • работници-
  • електромобили

Мярката е взета от Stellantis и засяга завода на Fiat в Торино

Концернът Stellantis реши временно (не се посочва до кога) да освободи около 2 300 работници в своя завод Mirafiori в Торино, Италия. Повече от половината от засегнатите работници участват в производството на електрическия Fiat 500e .

Stellantis казва, че съкращенията ще бъдат извършени между 12 февруари и 3 март поради ниското търсене на електрически превозни средства. Решението, потвърдено от говорител на компанията, породи безпокойство сред профсъюзите, предизвиквайки призиви за незабавни преговори с компанията.

Скорошно изявление на италиански профсъюз показа, че купувачите отлагат покупката на електрически автомобили, докато чакат правителствени стимули. Но дали в това е проблемът?

Fiat произведе 77 000 от компактния 500e миналата година, в сравнение с повече от 90 000 единици, прогнозирани в началото на 2023 г. Интересното е, че Италия е с един от на-слабите интереси към купуване на електрически автомобили в Европа - само 4% от пазара. Но италианското правителство работи, за да обърне тази тенденция.

По-рано беше съобщено, че правителството обмисля план за отпускане на 930 милиона евро за някои финансови стимули, за да насърчи шофьорите да преминат към електрически автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Свързани новини