Отидете към основна версия

1 340 18

Италия води преговори с Tesla за нов завод

  • италия-
  • tesla-
  • stellantis

Водят се разговори и с три китайски бранда

Италия активно работи за разширяване на сектора за производство на автомобили, като се стреми да привлече още една автомобилна марка, освен Stellantis, да установи дейност в нейните граници. Съобщава се, че са проведени разговори с Tesla и трима китайски производители на автомобили с цел увеличаване на годишното производство до 1,3 млн. единици.

Понастоящем Stellantis е основният производител на масови автомобили в Италия, като през миналата година е произвел около 750 000 автомобила. Главният изпълнителен директор Карлос Таварес се ангажира да увеличи производството до 1 млн. единици - ниво, достигнато за последен път през 2017 г. преди сливането с PSA Group. Италианските власти обаче се стремят към по-нататъшно разширяване на производството извън ангажиментите на Stellantis.

Италианският министър на промишлеността Адолфо Урсо посочи, че дискусиите с Tesla се водят от няколко месеца, заедно с разговори, включващи три китайски марки, въпреки че конкретни имена не бяха разкрити. Въпреки че Италия се свързваше с BYD по време на обсъжданията за първия европейски завод, който в крайна сметка се озова в Унгария, компанията не е поела ангажимент за втори европейски обект, което прави италианското разширяване малко вероятно в близко бъдеще.

Урсо твърди, че Италия трябва да увеличи производството си до поне 1,3 млн. автомобила годишно, за да запази националната си автомобилна индустрия, особено на фона на предизвикателствата, породени от прехода към електрически превозни средства. Макар че преди това бе изказана идеята италианското правителство да придобие дял в Stellantis, засега тя е изключена. Таварес също така изрази скептицизъм по отношение на привличането на повече китайски автомобилни производители в Европа, поставяйки под въпрос потенциалните ползи от подобен ход.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини