Отидете към основна версия

3 742 5

Новото Renault Clio поскъпва, но и става по-голямо

  • renault-
  • clio

Следващата генерация ще дебютира през 2026 година

Renault подготвя електрическа версия на Clio. Тя ще се появи в моделната линия през 2026 година, като според Autocar това ще бъде по-голям семеен автомобил, който ще направи стъпка над възроденото Renault 5. Преки конкуренти на бъдещия електрически автомобил обаче ще останат, както ​​Peugeot e-208, но такива ще са и много коли от долния сегмент на "голфовия клас".

Интересното е, че хибридната версия на новото Clio все още ще използва архитектурата CMF-B. Докато електрическият ще бъде изграден върху по-голяма версия на платформата AmpR Small (опростена версия на CMF-B EV). Тази архитектура ще се предлага в три размера: един за Renault 4 и 5, по-малка версия за възроденото Twingo EV и по-голяма версия за Clio.

Тези платформи за B-сегмента са тясно свързани. Приблизително 60% от CMF-B са прехвърлени към AmpR Small. Те имат общи ключови точки за монтаж, дизайн на окачване и размери. Тоест по принцип бензиновата и електрическата версия на Clio ще бъдат идентични.

Смяната на поколенията ще донесе и нов външен вид на Renault Clio, който включва най-доброто от кросоувърите Austral и Rafale. Докато ретро решенията, присъщи на предшественика, ще останат в миналото. Според дизайнерския директор на Renault Жил Видал това ще постави новото Clio наравно с електрическите автомобили Megane и Scenic.

Моделът от ново поколение ще бъде значително по-дълъг от Renault 5, което е приблизително еквивалентно на сегашното Clio с 4 053 мм. Това ще даде възможност да се предложи по-обемно багажно отделение и допълнително място за краката на пътниците на задния ред.

Очаква се стартовата цена на модела от новото поколение да бъде малко под 35 хиляди евро. Така Renault Clio ще запълни празнината между Renault 5 и Megane. Докато възродената "петица" ще се предлага в началото на продажбите през 2025 година за приблизително 25 000 евро.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.

Свързани новини