Отидете към основна версия

3 618 23

Toyota смята, че дизелът ще живее още дълго време

  • toyota-
  • дизел-
  • hilux

Компанията не смята да се отказва от нафтовите двигатели

Наскоро Volvo пусна на пазара последния си автомобил с дизелов двигател, с което се отказа от тази технология. Въпреки това Toyota е на друго мнение, като твърди, че дизеловите двигатели все още имат значително бъдеще въпреки намаляващата си популярност. Шон Ханли, ръководител на продажбите и маркетинга на Toyota Австралия, твърди, че краят на дизеловите двигатели е преждевременен, като особено подчертава значението им в тежкотоварните автомобили като пикапи и големи SUV.

В интервю за австралийското списание Drive Ханли подчертава надеждността на дизела като източник на гориво, особено за приложения, изискващи значителна мощност. Въпреки това той признава, че е наложително дизеловите двигатели да се адаптират към все по-строгите стандарти за емисии, за да се гарантира тяхната дълготрайност. За тази цел Toyota представи мекохибриден вариант на 2,8-литровия турбодизелов двигател в Hilux, което е показателно за ангажимента на марката да усъвършенства дизеловата технология.

Ханли обсъжда и потенциала на синтетичния дизел като жизнеспособна алтернатива, отразяваща по-широките усилия на Toyota за поддържане на двигателите с вътрешно горене (ДВГ). Компанията проучва двигатели с вътрешно горене, задвижвани с водород, което е видно от тестването на прототипи като GR Yaris и GR Corolla на състезателна писта. Председателят на Toyota, Акио Тойода, обяви плановете си за ново поколение двигатели с вътрешно горене, подчертавайки намерението на компанията да продължи да предлага автомобили с конвенционално задвижване наред с електрическите алтернативи.

Въпреки това Toyota е изправена пред предизвикателства на пазари със строги регулации, особено в Европейския съюз, където много автомобилни производители постепенно премахнаха дизеловите двигатели от по-малките автомобили. Въпреки това дизеловите двигатели продължават да са популярни на развиващите се пазари и в сегмента на товарните автомобили, където регулаторните ограничения не са толкова строги. Въпреки че електрическите превозни средства (EV) набират популярност, особено в Европа, а хибридите и хибридите с възможност за включване към електрическата мрежа също се разпространяват все повече, пълното изместване на дизеловите двигатели изглежда малко вероятно в обозримо бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Свързани новини