Отидете към основна версия

5 136 25

Заради намаляващото търсене на електромобили, VW съкращава голяма част от персонала си

  • volkswagen-
  • продажби на електромобили-
  • съкращения-
  • персонал

Продажбите на електрически превозни средства са положителни само в Китай

Volkswagen Group планира да съкрати административния си персонал в Германия, за да повиши рентабилността през 2024 година. Това стана ясно само ден след като отчете рязък спад в печалбата за първата четвърт от годината. Volkswagen предлага около 1 милиард долара бонуси на служители, които решат да прекратят договорите си по-рано.

Доставките за първото тримесечие всъщност са се увеличили с 3% на годишна база, но продажбите на електрически превозни средства са спаднали рязко. Продажбите на електрически превозни средства са положителни само в Китай (+91% спрямо същия период на миналата година) и намаляват в Европа (-24%) и САЩ (-16%).

Компанията отчете приходи от продажби от 75.5 милиарда евро спрямо 76.2 милиарда през първото тримесечие на 2023 г. В доклада Volkswagen цитира "намаляващите обеми на продажбите на електромобили, неблагоприятното състояние на световната икономика, както и увеличаването на постоянните разходи" като причини за скромните резултати за първото тримесечие на 2024-а.

След публикуването на докладите главният финансов директор на Volkswagen Group Арно Антлиц обясни, че компанията трябва да намали разходите и че възнамерява да го направи, като предложи бонуси на всеки служител, който желае да напусне по-рано.

Според информация на Automotive News Europe Volkswagen Group възнамерява да предложи бонуси на редица административни служители, които ще прекратят трудовите си договори предсрочно.

Германският автомобилен производител е заделил 900 милиона евро за бонуси на доброволно напускащи служители, което се очаква да се случи през това тримесечие. В доклада се посочва, че опитен административен персонал, работещ в Германия, може да получи бонус от 50 000 евро в допълнение към обезщетението, което зависи индивидуално от нивото на заплащане и трудовия стаж във Volkswagen.

Съкращенията са част от бизнес стратегията на марката да остане конкурентоспособна със Stellantis и китайските производители на автомобили, които продължават да разширяват присъствието си в ЕС. На първо място, говорим за XPeng, NIO, Geely, BYD и Zeekr.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.

Свързани новини