Отидете към основна версия

1 544 20

Потвърдено: ЕС ще налага по-високи мита за китайските автомобили

  • китай-
  • европа-
  • такси-
  • мита-
  • електрически автомобили

Мерките влизат в сила от днес

Европейският съюз (ЕС) засилва търговското напрежение с Китай, като налага временни мита върху електрическите превозни средства, внасяни от страната. Тези тарифи, са вариращи от 17,4 % до 37,6 %.

Този ход е следствие от разследване на ЕС, в което се стигна до заключението, че Китай предоставя несправедливи субсидии на местната си индустрия за електрически превозни средства, което вреди на европейските производители на автомобили. Въпреки че ЕС заявява, че е отворен за преговори за намиране на решение, митата ще влязат в сила днес, 5 юли, ако не бъде постигнато споразумение в рамките на следващите четири месеца.

Китайските производители на автомобили усещат топлината. SAIC Motor, компанията, която стои зад автомобилите MG, е изправена пред най-голямото увеличение на митата - 37,6 %. Geely и BYD също ще бъдат засегнати от допълнителни такси от съответно 19,9 % и 17,4 %. Други китайски производители на електромобили, които са сътрудничили на разследването, ще бъдат изправени пред средна тарифа от 20,8 %. На тези, които не са сътрудничили, ще бъде наложена максималната такса от 37,6 %.

Китай не приема това безропотно. Те заплашиха с ответни мерки, които вероятно ще бъдат насочени към европейските селскостопански стоки, авиацията и автомобилите с големи двигатели. Освен това може да оспори действията на ЕС в Световната търговска организация (СТО).

Часовникът за намиране на решение тече. ЕС и Китай ще проведат преговори през следващите четири месеца. Китай поиска от ЕС да преразгледа тарифите или да допусне корекции въз основа на бъдещи преговори. ЕС обаче предпочита да установи ясно разбиране на ситуацията, преди да проучи решение, което е в съответствие с правилата на СТО.

Европейските потребители могат да попаднат под кръстосан огън. Анализаторите прогнозират 25 % намаление на китайския внос на електромобили в Европа, което ще доведе до загуби от около 4 млрд. долара. Европейските автомобилни гиганти като Mercedes-Benz и Volkswagen се обявиха против митата, опасявайки се, че по-високите цени ще навредят на потребителите.

Бъдещето остава несигурно. Тъй като и двете страни са се вкопчили в позициите си, следващите четири месеца ще бъдат от решаващо значение за определяне на това дали може да бъде постигнато решение преди налагането на окончателните мита през ноември.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини