Отидете към основна версия

9 689 47

По последни данни българите започват да купуват все повече чисто нови коли

  • нови автомобили-
  • продажби-
  • българия

Регистрациите на нови леки автомобили в България през първите шест месеца на годината са се увеличили с над 30 % на годишна база

Съдейки по статистиката на Европейската асоциация на производителите на автомобили ACEA, пред първите шест месеца от настоящата година, у нас са регистрирани 23 048 чисто нови леки коли. Изчисленията на тази база сочат, че това е ръст с 30.8 на сто в сравнение спериода януари - юни 2023 година.

От новите регистрации на леки автомобили в България през първите шест месеца на 2024 година прави впечатление, че превесът по отношение на типа задвижване определено е в полза на бензиновите автомобили.

За разглеждания шестмесечен период са продадени общо 16 450 бензинови автомобила. Второто място по продажби на нови коли у нас се пада на дизеловите, които са 5 012. Далеч назад остават електромобили и хибриди.

Интересно е обаче, че на трето място са чисто електрическите коли, от които у нас са регистрирани 871 броя през първите шест месеца на година. 467 са обикновените хибриди и 247 са plug-in хибридните коли.

През юни 2024 г. регистрациите на автомобили в ЕС са се увеличили с 4.3 процента, като това се дължи основно на три от четирите основни пазара в Европа: Италия (+15,1 процента), Германия (+6,1 процента) и Испания (+2,2 процента).

За разлика от тях Франция отбеляза спад от 4.8 на сто миналия месец. Що се отнася до шестмесечния период от началото на годината, то през първата половина на 2024-а регистрациите на нови автомобили са се увеличили с 4.5 на сто.

Обемите на регистрации, като цяло в Европа обаче остават относително ниски (-18 процента) в сравнение с нивата преди пандемията. Всички най-големи пазари в ЕС бележат скок, но скромно. Испания (+5,9 на сто), Германия (+5,4 на сто), Италия (+5,4 на сто) и Франция (+2,8 на сто) записаха растеж. нашата страна е на едно от челните места по този показател, казат от ACEA.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Свързани новини