Отидете към основна версия

2 878 14

Къде в Европа минават най-често тировете?

  • tir-
  • тирове-
  • европа-
  • маршрути

Евростат актуализира статистиката на най-активните маршрути на камиони и се оказа, че най-често в Европа тировете пътуват между Нидерландия и Германия. Началото на списъка с маршрутите между Холандия и Германия се определя от най-големия товарен поток. През 2023 година по този маршрут са превозени 83.3 милиона тона различни товари. Това се посочва в доклад на Евростат.

На условния пиедестал второто стъпало заемат маршрутите между Полша и Германия с резултат от 69.2 милиона тона. В същото време камионите с полска регистрация представляват 95 на сто от всички транспортни операции, а автомобилите с немски регистрационни номера са едва 3.5 на сто по този маршрут. Останалите 1.5 процента от превозите между Полша и Германия са извършени от транспортни компании от други страни.

На трето място са превозите между Белгия и Франция, на четвърто - между Белгия и Нидерландия и на пето - превозите на товари между Испания и Франция. Между другото, в ТОП-15 Испания допълва списъка с превоз на товари до Германия. Испания се споменава още няколко пъти в доклада. Там 67 на сто от товарните превози се извършват в страната, а 33 на сто между Испания и други страни.

Като цяло разпределението на маршрутите в европейските страни за вътрешни и международни превози изглежда доста интересно. Да кажем, Германия е доста пасивна в международния транспорт. Там германските компании представляват само 13 процента от тонкилометрите извън страната, като 87 процента са за вътрешни линии.

Тук има още една интересна подробност. Целият транспортен пазар до, от или в рамките на Германия, както посочва Евростат, се счита за най-големия пазар на целия континент. По местните пътища се извършват 22.8 процента от обема на товарните превози в Европейския съюз.

За особено любознателните читатели ще предоставим и следната статистическа подробност: миналата година в автомобилния транспорт на ЕС преобладаваха хранителни продукти, напитки и тютюн – 308 милиарда тонкилометра. Общо през 2023 година обемът на автомобилните товарни превози в Европейския съюз възлиза на над 13.2 милиарда тона и 1 857 милиарда тонкилометра.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини