24 Юли, 2024 14:28 4 385 25

Без повече пияни тираджии: DAF свърза дрегера към ръчната спирачка

  • daf-
  • проверка за алкохол-
  • дрегер-
  • tir
Без повече пияни тираджии: DAF свърза дрегера към ръчната спирачка - 1

Измина повече от седмица, откакто новорегистрираните в Европейския съюз камиони трябва да имат задължително оборудване според актуализираните изисквания. DAF обаче въведе не само задължителни, но и допълнителни системи, които може да се превърнат в задължителни за всички камиони, при това в близко бъдеще.

Така например по желание на собственика на автопарка може да се монтира сензор за наличие на алкохолни пари в кръвта на водача. Но тук производителят има едно интересно решение относно дрегера, в който водачът трябва да духа.

DAF не е свързал този атрибут директно с ключа за запалване, както обикновено се случва с други производители на т.нар. "алкохолно заключване", а го е свързал с пружинния лост на ръчната спирачка. Има смисъл, защото практическото приложение е по-ефективно.

Според нидерландските инженери дрегерът, свързан към ръчната спирачка, е по-подходящ за спецификата на използване на такъв вид превозни средства. В края на краищата шофьор, който е пил алкохол, все още ще може да запали двигателя, за да използва климатика или да зареди батериите.

Но заключеният лост на ръчната спирачка няма да му позволи дори да премести колата на паркинга. Така че можете да запалите двигателя, но не и да шофирате!

Подготовката за инсталиране на дрегер в ръчната спирачка вече е препоръчителна опция, списъкът се отнася до „фабрична инсталация, която позволява да се свърже устройството“. Всеки превозвач сам решава дали да подложи шофьорите си на този допълнителен контрол.

Напомняме, че новите разпоредби, наречени „Общи правила за безопасност“ или накратко GSR, се прилагат за камиони и влекачи, регистрирани в страните от Европейския съюз от 7 юли 2024 година. Сега списъкът на задължителното оборудване включва:

Автоматично активиране на аварийната аларма при рязко спиране.
Камера за заден ход или сензори.
Система за предупреждение за скорост, работеща в този участък.
Радари, които предупреждават за хора или предмети в страничната сляпа зона.
Радарно предупреждение за хора или предмети директно пред камиона при потегляне.
Фабрична настройка, която ви позволява да поставите блокировка за алкохол, която блокира запалването, докато човек не премине тест за алкохол.
Система, която следи времето за шофиране и предупреждава за възможни симптоми на умора.
Система за контрол на налягането в гумите. Това ще включва и ремаркета и полуремаркета.
Система, която следи поведението на водача и предупреждава за признаци на невнимание на пътя. Отложено за 2026 г.
Кабината е проектирана да намалява слепите зони, осигурявайки директна видимост за пешеходци или велосипедисти. Това може да бъде например увеличаване на обема на остъкляването. Отложено за 2029 г.
„Черна кутия” за запис на информация за цялостното движение на автомобила непосредствено преди инцидента. Отложено за 2029 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 10 Отговор
    Трябва да задължат Ганчо да си сложи по един алкозамок на возилото като у Русия.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мнение

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Сега разбирам защо бг шофьорите наричат въпросната марка от статията "Дафня"!
    И не защото е редно шофьорите да карат пили, а защото често се получава, че "фантастичните" иновации на американците са меко казано неадекватни! То не беше "дюк" двг (за който се изсипаха тонове зелен амбалаж за разработки), то не беше Боинг 737 макс 8 (чиито "иновации" струваха човешки животи), то не бе чичака Мъск, който свърза последователно батерии от джиесеми в автомобил, за което го нарекоха съвременния "Тони Старк"?!

    В тази връзка се замислих, има ли поне 1 чуждестранна фирма закупена от американци, която след придобиването да е станала с доста по-добри производствени и финансови показатели?!
    Опитвам се да се сетя, но уви, не успявам!

    Когато печаташ зелен амбалаж, който силово налагаш на света, рано или късно хегемонията ти е обречена на сгромолясване!

    Коментиран от #5, #16

  • 4 Тогава сутрин

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ще се нагледаме на стотица, ако не и хиляди запалени, но недвижещи автомобили хахаха

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 cтрелок

    13 1 Отговор
    редно е и алкохола да е включен, в облегалката със сламка !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Селянин

    7 5 Отговор
    Никаква драма. Един гайковерт на батерии и за минута е развил механично и освободил мембраните на паркинга и ще си кара и свирка. Същото правят пътните помощи и сервизите, като е умрял камиона, а трябва да се тегли.

    Коментиран от #10, #12, #17, #23

  • 9 Така си мислиш!

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тогава сутрин":

    Един трезвен духа наред на дрегера и чао! За всяка болка си има и билка............

    Коментиран от #11

  • 10 Много филми гледаш............

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    Да може да го направиш но не по твоя начин и не "за минута" а за два часа примерно. По–добре смукни 2 безалкохолни бири и си доспи, ще си изтрезнееш по естествен начин!

    Коментиран от #13

  • 11 ДрБр

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Така си мислиш!":

    Ще има дежурен по духане.
  • 12 Водач

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    И когато трябва да спре, като флинтстоун със крака в земята или скача и където иде.
  • 13 Водач

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Много филми гледаш............":

    Неговият начин, не става по никакъв начин. Трябва да си луд, да тръгнеш 40 тонна композиция да я спираш само по влекач. Като спреш на наклон, ще викаш някой да ти подпира камиона ли?
  • 14 Е46ца

    5 2 Отговор
    Сменям професията.То сега има недостиг , а след тая простотия ще намалеят поне с 50%.То има ли изобщо шофьори които не пият.Аз и моите колеги си сръбваме редовно.То иначе как ще минава времето.

    Коментиран от #25

  • 15 Гост

    2 1 Отговор
    Не към спирачката! Към ключа за стартера да го вържат!
  • 16 Бягай бягай

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Ти четеш ли си глупостите въобще ,измислено тpoлче ?
  • 17 А какво

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    ще правим с 2-ри и 3-ти мост на полуремаркето!!?
  • 18 Хан Крум

    3 2 Отговор
    Мойте уважения към всички професионални шофьори,но пияното куче не трябва дори да има възможност да пали за да ползва климатик.Като му е толкова сладко,да пие и да се поти на 50 градуса в кабината.
  • 19 Колека проблем

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Грешиш,скопени са защото съвременните "шофьори" не могат една гума да сменят,сипват антифриза в маслото,натискат до ламарината при изкачване,нищо че камиона вдига 110 градуса,да не говорим за някъкъв опит за икономия на гориво.Затова камиона вече трябва да се грижи сам за себе си.Чакам с нетърпени навлизането на автономните камиони и всички припознали се хомосапиенси да не могат повече и да се доближат до тежкотоварна машина.
  • 20 Въпрос

    3 1 Отговор
    Каква е ситуацията, когато пияния шофьор накара друг трезвен индивид наоколо да духне в устройството???

    Коментиран от #22

  • 21 И колко е як тоя камион

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Може и МАЗ да е ,ама повече пари от този новя прави, не ви е яснен тоя занаят на младите, но има време да се научите.
  • 22 Маг Папазов

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Въпрос":

    Интегрирана камера в таблото,която се задейства всеки път,когато палиш камиона и криминализиране на опита за манипулация.Също може и лицево разпознаване.Само хора,които не са виждали какви пияни говеда има по паркингите,може да критикуват подобна идея.
  • 23 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    и , и като изгаси камьона и сложи на скорост без ръчната кво праймо после , нали като падне въздуха нема да може да го отблокира лосто на скоростите и требе да го надува с друг камьон ако въобще има на паркинго там дека му се е наложило да спре , я малко помислете, а охлабили мембраните или камерите на спирачките , знаеш ли ква шейна не управляема става после с тая композиция от 60 тона , от къде ви намират текива си нямам идея просто професори !!!.
  • 24 Никси

    1 0 Отговор
    е като ги хване забраната още от петък в някои Държави , по паркингите кво да правят хората и те душа носят , да се гледат като мачкове ли два/три дена , като може да се съберат колеги и да си хапнат и пиинат разумно у некое ремарке я оставете хората на мира , са кой си е пияндурник и често обича чашката , тая професия не е за него , да ми извиняват ама са опасни както за самия него си и така за околните , също може да направи големи матреялни щети , недай боже да заспива на пътя в пияно състояние или когато е изморен от дълъг път , всеки да си носи кръста и последствията и да има малко повече разсъдак в кратунката му , но като цяло всеки има право на одмор с алкохолна утеха, разумна обаче !!!.
  • 25 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Е46ца":

    абе ти да не си Дениз Кадиров от Дискордията или Бате Иво Райдера 7777. ? !!!.