Отидете към основна версия

6 197 45

След три години електромобилите ще бъдат по-евтини за производство от колите с ДВГ

  • батерии-
  • електромобили-
  • цена-
  • тенденция-
  • поевтиняване-
  • коли с двг

За 15 години батериите за електрически автомобили са поевтинели близо 10 пъти

Ново проучване на Службата за автомобилни технологии на Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) предполага, че цената на батериите за електрически превозни средства ще спадне с колосалните 90 процента от 2008 година, до след три години, което ще позволи на автомобилните производители да намалят ценовата разлика между двигателите с вътрешно горене и електрическите превозни средства .

Един от най-важните фактори при производството на електрически превозни средства е размерът, теглото и цената на батерията. За щастие, последният фактор непрекъснато намалява през последните десетилетия благодарение на подобренията в технологията и химията на батериите, новите производствени процеси и значителното увеличение на производствения обем.

Според DOE цената на литиево-йонна батерия е паднала от $1415/kWh през 2008 г. до $139/kWh през 2023 година. Оценките вземат предвид лекотоварни превозни средства с производство от поне 100 000 единици годишно. За да поставим цифрите в долари за kWh в перспектива, батерия от 81 kWh за Tesla Model Y струва $114 615 през 2008 година, в сравнение с $11 259 през 2023 година.

Автомобилните производители очакват разходите за батерии да продължат да падат през следващите няколко години, превръщайки достъпните електрически превозни средства в реалност. Проучване, проведено от компанията за пазарен анализ Gartner, показва, че до 2027 година. електрическите автомобили ще бъдат по-евтини за производство от колите с двигатели с вътрешно горене. Много компании прогнозират, че така необходимият ценови паритет ще бъде постигнат до края на десетилетието.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.

Свързани новини