Отидете към основна версия

1 197 21

Канада въвежда 100% мита за китайските електромобили

  • канада-
  • сащ-
  • европа-
  • мита-
  • китай

Страната иска да предпази местната индустрия

Канада, подобно на САЩ и ЕС, предприема решителни стъпки за ограничаване на притока на китайски електромобили на своя пазар. Това се дължи на нарастващото безпокойство относно нелоялната конкуренция,субсидирането от държавата и потенциалните рискове за националната сигурност.

Канада иска да въведе 100% мито върху всички електрически превозни средства, произведени в Китай, считано от 1 октомври. Това е в допълнение към сегашната вносна тарифа от 6,1% и се прилага за определени електрически и хибридни "пътнически автомобили, камиони, автобуси и микробуси за доставка". Освен това правителството обяви плановете си за 25-процентно допълнително облагане на вноса на стоманени и алуминиеви продукти от Китай,считано от 15 октомври. Възможни са допълнителни допълнителни данъци, тъй като официалните лица планират да проучат и други критични сектори, включително такива, насочени към критични минерали, батерии и компоненти за батерии, полупроводници и соларни продукти. Освен че облага с данък китайските електрически превозни средства, правителството обяви планове за ограничаване на възможността за получаване на стимули за превозни средства с нулеви емисии. Като част от това усилие длъжностните лица искат да направят стимулите достъпни изключително за продукти, произведени в държави, които са договорили споразумения за свободна търговия с Канада.

Министерството на финансите на Канада заяви, че тези стъпки са необходими, тъй като "автомобилният сектор в момента е изправен пред нелоялна конкуренция от страна на китайските производители, които се възползват от несправедливи, непазарни политики и практики". Правителството продължи да твърди, че Китай провежда "умишлена, насочена от държавата политика на свръхкапацитет" и това застрашава "работниците и предприятията в автомобилната индустрия по целия свят".

Канадските власти отбелязаха, че плановете им повтарят тези, които се осъществяват в Съединените щати и Европейския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.

Свързани новини