Отидете към основна версия

11 680 33

Собствениците на електромобили оставят по-голям въглероден отпечатък от тези на коли с двигатели с вътрешно горене

  • въглероден отпечатък-
  • електромобили-
  • собственици

Ново проучване, проведено от учени от университета в Турку (Финландия), разкри парадоксален факт: собствениците на електрически автомобили оставят по-голям въглероден отпечатък от тези, които управляват конвенционални коли с ДВГ.

Въпреки екологичността на електрическия транспорт, изследователите установиха, че по-високите доходи и съответният начин на живот на собствениците на електрически автомобили водят до увеличаване на общия им въглероден отпечатък.

Проучването, публикувано в PLOS Climate, анализира данни от проучването CLIMATE NUDGE, проведено сред повече от 3 800 души.

Резултатите показват, че собствениците на електрически автомобили EV обикновено са по-богати и по-образовани от средния потребител и карат повече километри годишно. Така техният въглероден отпечатък остава по-висок от средния, защото използват повече енергия, купуват повече стоки и пътуват повече.

Изследователите отбелязват, че въпреки липсата на директни емисии от електрически превозни средства, техните собственици често консумират енергия, произведена от електроцентрали, работещи с въглища, което в крайна сметка увеличава общия въглероден отпечатък.

Проучването подчертава важността на интегрирания подход за решаване на проблема с изменението на климата, който трябва да отчита не само технологичните иновации, но и промените в общото потребление на ресурси.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.

Свързани новини