Отидете към основна версия

1 187 4

МВФ отпусна нов транш от 1,4 млрд. долара заем на Украйна

  • мвф-
  • заем-
  • кредит-
  • втори транш-
  • украйна

Според експертите, без този кредит страната няма да може да избегне дефолта

Международния валутен фонд одобри отпускането на кредит в размер на 1,4 млрд. долара за Украйна. Това е втори транш от оздравителната програма на фонда за стабилизиране на икономиката и националната валута на страната, съобщи "Интерфакс".

Първият транш в размер на 3,2 млрд. долара бе получен в Киев в началото на май. Общият пакет за кредитиране е на стойност 17 млрд. долара, като оздравителната програма е разчетена за 2 години.

Първоначално вторият, третият и четвъртият превод на средства бяха набелязани за юли, септември и декември. Но в края на юни мисия на МВФ посети Украйна за корекции в програмата.

През юли рейтинговата агенция Standard & Poor's подобри прогнозата за страната от „негативна“ до „стабилна“. Дългосрочният и краткосрочният рейтинг в чуждестранна валута бяха потвърдени на предишното равнище - B-/B.

От агенцията поясняват, че помощта от МВФ може да стабилизира макроикономическата ситуация в Украйна. Говорителят на фонда Джери Райс заяви на брифинг във Вашингтон, че сумата на отделените средства може да бъде преразгледана, ако положението в украинската икономика се влоши и се наложат незабавни вливания на средства. Според Райс ситуацията там си остава неясна и непрогнозируема, ето защо е рано да се говори за окончателната сума на заемите, които ще бъдат предоставени.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че Киев разчита на средствата от МВФ, че този транш трябва да помогне за стабилизиране курса на гривната и че страната няма да може да издържи на валутен курс повече от 12 гривни за долар.

Според експертите, без този кредит страната няма да може да избегне дефолта, тъй като през годината в икономиката на Украйна се очаква сериозен спад, а да се намерят други надеждни източници на външно финансиране в такава ситуация не е възможно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини