Отидете към основна версия

2 721 5

Милер: България губи 3 млрд. евро

  • южен поток-
  • газпром-
  • украйна-
  • милер-
  • русия

Ролята на Украйна като транзитьор на газ се свежда до нула, заяви шефът на Газпром Алексей Милер

Снимка: БТА

Шефът на „Газпром”Алексей Милер заяви, че откровеното блокиране на „Южен поток” е била целенасочена политика на ЕС.

По думите му отказът от проекта не е свързан с условията на ЕК за третия енергиен пакет, а причината е, че България не е разрешила строителството му, съобщи онлайн изданието „Гласът на Русия”.

„Инфраструктурата на „Газпром” на стойност около €4 млрд., построена от Русия за „Южен поток”, ще потрябва за проекта на газопровода в посока Турция”, - подчерта Милер.

Никой не гарантира, че при връщането към „Южен поток” ситуацията с отлагането и блокирането от страна на ЕС няма да се повтори, заяви още шефът на „Газпром”.

В интервю за руското телевизионно предаване „Вести” той уточни, че спирането на „Южен поток” е крачка към смяна на модела на работата на европейския пазар и страните от ЕС ще бъдат принудени да купуват газ на границата.

„В случай на реализация на газопровода в Турция България ще претърпи не само пропуснати ползи, но и преки загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6 000 работни места, но освен това България ще загуби статута на транзитна страна”, казва Милер.
„Турция пък, получи точно обратното. Европейският съюз, Европейската комисия подари на Турция газовия вентил. И смятам, че Турция ще може да се възползва от това в нейния двустранен диалог с Европа”, отбеляза директорът на „Газпром”, и добави, че Москва е получила нов стратегически партньор в газовия бизнес.

Милер подчерта, че ролята на Украйна като транзитьор на газ се свежда до нула при наличието на „Северен поток” и газопровода през Турция.

Той заяви, че Русия ще доставя в Украйна необходимото за вътрешно потребление количество газ, а Европа ще получава гориво по алтернативни маршрути.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини