Last news in Fakti

8 Декември, 2014 10:34 2 219 0

„Газпром“ не е спрял работа по „Южен поток“

  • южен поток-
  • газпром-
  • газопровод-
  • синьо гориво

Само акционерите, а не Владимир Путин, могат да пратят енергийния проект в историята

„Газпром“ не е спрял работа по „Южен поток“, съобщава в. „Ведомости“.

Вече една седмица от изненадващото съобщение, което направи руският президент Владимир Путин в Анкара за спирането на проекта, единствено не работи корабът за поставянето на тръбите по дъното на Черно море, отбелязва РБК.

Не е възложена задача за денонсиране на междуправителствените споразумения със страните-участнички в енергийния проект, заяви за в. „Ведомости“ източник пожелал анонимност от руското министерство на енергетиката. Дали ще се възложи на правителството да започне процедура по денонсиране на подписаните вече споразумения, говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитри Песков, не пожела да коментира.

Представители на министерствата на енергетиката на България, Сърбия, Унгария и Австрия, през които трябва да мине сухоземното трасе на „Южен поток“ не са отговорили на запитването на в. „Ведомости“. На този етап не коментират и компаниите, които са партньори на „Газпром“ в проекта. OMV комуникира с руския концерн, лаконично са коментирали пред в. „Ведомости“ от австрийския концерн.

Миналия петък изпълнителят на морския участък на „Южен поток“ - италианската Saipem съобщи, че е получила уведомление от „Газпром“, че се спира работа по проекта. Италианският енергиен гигнат ENI притежава 43% в Saipem.

От South Stream Transport B.V. уточниха, че става дума за използването на кораба Castoro Sei, който все още не бил започнал работа по полагането на тръбите в Черно море. В момента няма данни за спрени други дейности по „Южен поток“.

„Ведомости“ посочва, че договорът на Saipem e за 2 млрд. евро. Източници на руския делови вестник уточняват, че решение за прекратяване на проекта могат да вземат акционерите в компанията, в която „Газпром“ има 50%, Eni — 20%, френската EdF и германската Wintershall — по 15%. От тях само руският енергиен гигант потвърди, че проектът спира, а останалите запазват деликатно мълчание.

„Южен поток“ предвиждаше доставката на 63 млрд. куб.м. газ.

Неочакваното изявление на Путин шокира не само Москва, но и София, която очакваше да спечели около 400 млн. евро от транзитни такси.

След отказа си от „Южен поток“ Путин договори с Ердоган изграждането на ново трасе, алтернативно на „Син поток“. По него ще се доставят 50 млрд. куб.м. газ до Турция, а оттам до границата с Гърция и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА