Last news in Fakti

7 Декември, 2014 13:53 1 408 4

Орешарски: Обвиняват ни манипулативно за Южен поток

  • орешарски-
  • южен поток-
  • манипулативни-
  • обвинения

Бившият премиер написа пространно обяснение в социалната мрежа

Орешарски: Обвиняват ни манипулативно за Южен поток - 1
Снимка: БТА

Неблагоприятното развитие на „Южен поток“ е загуба за Европа, региона и най-вече за България. Той бе важен геостратегически и икономически проект за нас и с основание доминират мнения на разочарование от неговото прекратяване, пише в страницата си във фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски.

Сред тези мнения се прокрадват и манипулативни обвинения за стореното от Правителството, което ръководих. Това е повод за няколко разяснителни коментара:

1. Прави се опит да се внуши, че непрозрачни действия на българските участници по време на краткия мандат на споменатото вече Правителство били причина за критики от ЕК.
Позволявам си да припомня, че в официалното писмо на Европейската Комисия от началото на юни тази година (начало на санкционна процедура) бяха визирани три спорни действия:
- Определяне на „Южен поток България“ за проектант, оператор и собственик на тръбопровода
- Компетентност на България да сключи междуправителственото споразумение
- Възложените от „Южен поток България“ поръчки
Без да влизам в спор относно юридическите аргументи на Комисията, само ще отбележа, че нито едно от тези действия не са предприети в периода 2013-2014 година. Дори единствената проведена процедура по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 година следва правилата на проведени такива в предходни години,т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това Правителство.

 

2. Проектът бил спрян още в средата на настоящата година от предходното Правителство.
Действително, в качеството ми на Министър-председател се разпоредих да се преустановят временно нови тръжни процедури и съответните стопански ръководители да се въздържат от сключването на нови договори до изясняване с Комисията на спорните тълкувания за визираните от нейни служители т.нар. нарушения. Сторих това в пълно съответствие с призива на Комисията и в обхвата, който бе отбелязан в заключението на цитираното официално писмо.
В същото време експерти на Икомоническото министерство и на БЕХ проведоха срещи в Брюксел и изложиха аргументите на българската страна защо визираните от Комисията бележки не са издържани.

Беше изпратен и официален отговор на писмото на ЕК, за да се стопира още на този етап санкционната процедура. Запознати със ситуацията бяха и партньорите от руска страна. В същото време не бяха спрени никакви други дейности по подготовката на изпълнението на проекта.
 

По обясними причини, не бих могъл и не намирам за основателно да коментирам доколко следващите, вече, две български Правителства са продължили усилията да защитят българските аргументи пред ЕК. Вярвам, че са работили в тази посока.
 

В обобщение, през втората половина на 2013 и първата половина на 2014 година действията по изграждането на Южен поток бяха ускорени, като инкасираното изоставане бе преодоляно по признание и на руската страна. Развитието в последните няколко месеца завърши със разочароващ резултат. По моя оценка, в резултат на много и комплексни по характер фактори, част от които бяха налице още от началото на тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    2 0 Отговор
    Срещу "Южен поток" крещеха хората /герберите/ на Борисов, че в последните часове на своето управлениеминистър Стойнев е подписал и подкрепил "Южен поток", а пък сега крещите, че те не са направили нищо. Колкото и да се опитва всеки от Вас да обяснява, че не се знае каква ще е печалбата за много хора е ясно, че такава ще има - работна ръка за изграждането, за поддръжката в бъдеще и най-елементарното СЕРВИТУТНОТО ПРАВО НА ПРЕМИНАВАНЕ НА ТРЪБАТА ПРЕЗ НАША ТЕРИТОРИЯ, предходните две може да ги продадете понеже сте специалисти да вкарвате хора отвън има хубави комисиони, но за сега територията все още е на българите, обаче с ваще далавери може да се измисли хи нещо друго ние вече не знаем до къде са Ви способностите.
  • 2 анонимен

    1 0 Отговор
    Незная какво се е обяснил Орешарски в социалната мрежа по"Южен поток", но виждам "великите" телевизии и журналисти какво ни поднася, саво хора на Борисов да говорят по този въпрос. Защо не ни покажат диспути на предходни управляващи и настоящи управляващи имащи информация по въпроса, а ни се поднасят тесногръди и пристрастени журналистчета или коментаторчета разбиращи от кино или пишат някави фантазьорски разкази, но вземат отношения по сериозни въпроси и дават становища, но си нямат хабер от тази област .
    Хайде стига всеки да разбира от всичко, имам чувството че ни поднасят информация на Златка черната дето я набутват да бъде светски коментатор по платената телевизия. Срам и позор!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 уфо

    1 0 Отговор
    Наемник, спомни си за Макейн. И нищо повече.
  • 4 оф

    1 0 Отговор
    МНОГО ХУБАВО ,ПРЕКРАСНО БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ВЗИМА ЕДН МИЛЯРД ВСЯКА ГОДИНА БЕЗ ДА ПРАВИ НИЩО ,АМА НИЯ СМЕ МНОГО БОГАТИ И НЕ ЩЕМ,СЕГА ПЛАЩАМЕ НА УКРАЙНА ЧЕ ПОЛУЧАВАМЕ ГАЗ ОТ НЕЯ ,УТРЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ НА ТУРЦИЯ ,ЧЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ ГАЗ ,А ПОТОКА ПАК ЩЕ СИ ГО ИМА ,АМА ОКОЛО БЪЛГАРИЯ АМА НИЕ ЩЕ СЕ ПРАВИМ НА ВЕЛИКИ,ЩЕ УМРЕМ ОТ ГЛАД ГЕРБ С ТЯХНАТА ПОЛИТИКА НИ ВОДЯТ КЪМ ПРОСЕШКА ТОЯГА ,ВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА СМЕ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕ АКО ,БЯХМЕ НАПРАВЕЛИ БЕЛЕНЕ,ЮЖЕН ПОТОК И НАБУКО И ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕШЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАС И ЩЯХА ДА ВАЛЯТ ИНВЕСТИЦИЙ КЪМ БЪЛГАРИЯ,СЕГА СЕМЕ ДУПКА ГЕВРЕЧЕ С ДУПКА НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВАМЕ НИКОЙ ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА НИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ .ЧЕСТИТО ЩЕ ТЕГЛИМ ЗАЕМИ ВСЯКА ГОДИНА ,ЩЕ ЖИВЕЕМ НА ЗАЕМ НО ТОЗИ НАЧИН НА ЖИВОТ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ВЕЧНО ПОСЛЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове