Last news in Fakti

6 Декември, 2014 14:40 2 706 5

Милер: България губи 3 млрд. евро

  • южен поток-
  • газпром-
  • украйна-
  • милер-
  • русия

Ролята на Украйна като транзитьор на газ се свежда до нула, заяви шефът на Газпром Алексей Милер

Милер: България губи 3 млрд. евро - 1
Снимка: БТА

Шефът на „Газпром”Алексей Милер заяви, че откровеното блокиране на „Южен поток” е била целенасочена политика на ЕС.

По думите му отказът от проекта не е свързан с условията на ЕК за третия енергиен пакет, а причината е, че България не е разрешила строителството му, съобщи онлайн изданието „Гласът на Русия”.

„Инфраструктурата на „Газпром” на стойност около €4 млрд., построена от Русия за „Южен поток”, ще потрябва за проекта на газопровода в посока Турция”, - подчерта Милер.

Никой не гарантира, че при връщането към „Южен поток” ситуацията с отлагането и блокирането от страна на ЕС няма да се повтори, заяви още шефът на „Газпром”.

В интервю за руското телевизионно предаване „Вести” той уточни, че спирането на „Южен поток” е крачка към смяна на модела на работата на европейския пазар и страните от ЕС ще бъдат принудени да купуват газ на границата.

„В случай на реализация на газопровода в Турция България ще претърпи не само пропуснати ползи, но и преки загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6 000 работни места, но освен това България ще загуби статута на транзитна страна”, казва Милер.
„Турция пък, получи точно обратното. Европейският съюз, Европейската комисия подари на Турция газовия вентил. И смятам, че Турция ще може да се възползва от това в нейния двустранен диалог с Европа”, отбеляза директорът на „Газпром”, и добави, че Москва е получила нов стратегически партньор в газовия бизнес.

Милер подчерта, че ролята на Украйна като транзитьор на газ се свежда до нула при наличието на „Северен поток” и газопровода през Турция.

Той заяви, че Русия ще доставя в Украйна необходимото за вътрешно потребление количество газ, а Европа ще получава гориво по алтернативни маршрути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак ни го начукаха

    1 0 Отговор
    без думи
  • 2 onq s konq

    0 2 Отговор
    Руснака е бесен че не му минаха номерата в България,а толкова беше сигурен че тя е най сигурният сателит и парите вкарани в партия "Атака" ще му гарантират налагането на проруско влияние в българския парламент!!Бесен е че Эапада му раэнебити икономиката эа нула време с тоталното поевтиняване на горивата в световен мащаб,а краят на убийствените санкции не се вижда!Все пак някой обаче някой трябва да плати эа тоталния срив на рублата и скоростното обедняване на руския народ като цяло и си мисля че сегашното управление на Русия много скоро няма вече да управлява.Колкото до нас-от 681 г. си живеем беэ "Южан поток" и сме си живи и эдрави.Ако обаче се окажат верни проучванията эа наличие на огромни количества гаэ на българската черноморска акватория,тогава нещата ще се окажат мнооого по раэлични эа икономиката и стандарта ни на живот!

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    И да има газ /а дано/, той ще бъде разработван от американски фирми. Виждаме какво правят американците с ТЕЦ-овете в България. Еми мечтай си за по-хубав живот. Петко Бочаров ли го беше казал: "Да, ама не..."
    За сметка на това виждам пък как полската селскостопанска продукция /заради санкциите срещу Русия/ се реализира в България, за сметка на българската, да ни е честито, нали сме европейци...
  • 4 gost

    0 0 Отговор
    Браво на onq s konq !!! Много точно казано. Не стига ,че им дадохме азбука на руснаците и държавата им е изградена върху основите на българска държава,а сега сме им виновни,точно ние.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Тия 3 мил. ще ги откраднат МОШЕННИЦИТЕ който е на впаст и Българското население както винаги нищо няма да разбере ! Сега на БЪлгария и трябва някой като ХАН АСПАРУХ ! Да им ореже главите на всичките в парламента !