Отидете към основна версия

18 308 6

'Швейцария въведе отрицателни лихви по депозитите

  • отрицателна лихва-
  • депозити-
  • швейцарски франк-
  • евро

Швейцарската централна банка въведе отрицателна лихва от -0.25% по депозитите. Това се прави с цел запазване на валутния таван от 1.2 франка спрямо еврото. Тримесечната ставка по LIBOR се разширява от 0-0.25% на минус 0.75-0.25% и влиза в сила от 22 януари 2015 г. Датата не е избрана случайно, тъй като точно тогава Европейската централна банка трябва да обяви мерките за стимулиране на европейската икономика.

През последните месеци котировката евро/швейцарски франк се намира в опасна близост до нивото от 1.20, което още преди няколко години Швейцарската централна банка окачестви като „крайна граница”.

Ситуацията в Русия стимулира през последните седмици търсенето на сигурни инвестиции. За да поддържа минимален обменен курс и за да е по-малко привлекателна инвестицията в швейцарски франкове, се прибягва до отрицателни лихвени проценти по депозитите. От Швейцарската централна банка заявиха, че са готови да купят неограничено количество чуждестранна валута, за да не се премине границата от 1.20 EUR за швейцарски франк.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини