Отидете към основна версия

2 791 27

Путин подписа закона за доставки на газ за Китай

  • путин-
  • подписа-
  • закона-
  • доставки-
  • газ-
  • китай

Доставките са за 30 години напред

Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин подписа закона за ратификация на споразумението с Китай за доставките на газ по "източния" маршрут. Текстът на закона е публикуван днес.

Споразумението между Русия и Китай беше сключено през 2014 година. Стойността на договора е изчислен за 30 години и предвижда доставка на 38 милиарда кубически метра газ годишно, на стойност 400.00 милиарда щатски долара. През март тази година, споразумението за доставки на газ по тръбопровода "Силата на Сибир" е одобрен от руското правителство.

В споразумението се предвижда, че страните се насърчават да използват в изчисленията националната валута на Русия и Китай. Те също така си обещаха да създадат свои упълномощени организации, необходимите данъчни условия и да оказват съдействие за разширяване на сътрудничеството между "Газпром" и китайската национална петролна корпорация (CNPC).

Изграждането на газопровода "Силата на Сибир" стартира през септември миналата година. През април 2015 г. ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обеща, че строителството ще отнеме не повече от шест години.

Проектът има за цел да транспортира гориво от Якутия и Иркутския център за добив на газ в Китай и Далечния Изток в Русия. Основата за създаване на якутския център е Чаяндинското нефтено и газово поле с резерви от около 1, 45 трилиона кубически метра газ и около 93 милиона от течни въглеводороди.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини