Отидете към основна версия

18 145 13

Обявиха Гърция във фалит

  • гърция-
  • фалит-
  • криза
Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) обяви, че Гърция е във фалит, съобщи АП.
Институцията обаче уточнява, че засега няма да иска от Атина незабавно изплащане на задълженията към него. Това обаче не означавало, че в следващите дни няма да предприеме допълнителни действия. Така официалното обявяването на Атина във фалит засега няма незабавни последствия.

Главният изпълнителен директор на EFSF Клаус Реглинг отказа да разкрие какво ще е поведението на институцията след референдума от неделя в Атина. 

Европейският фонд за финансова стабилност е създаден, за да помага на държави от еврозоната, изпаднали във финансови затруднения по време на европейската дългова криза. 

С днешното си решение EFSF запазва всичките си опции отворени. Фондът посочи, че ситуацията ще се следи непрекъснато и той ще обмисля редовно своята позиция.

Фондът EFSF е най-големият гръцки кредитор. Той  е отпуснал на Атина заеми по три различни програми за над 144,6 млрд. евро.

Засегнатите от днешното решение на EFSF фонда заеми към Гърция са за 109,1 млрд. евро според споразумение Master Financial Assistance Facility Agreement, за още 5,5 млрд. евро според споразумение Bond Interest Facility Agreement и за още 30 млрд. евро според споразумение Private Sector Involvement Facility Agreement.

Гръцките банки разполагат с ликвиден буфер от около 1 млрд. евро.  Те ще стигнат до понеделник сутрин. Това обяви председателят на Съюза на гръцките банки и управител на Националната банка Лука Кацели.

След това само Европейската централна банка ще може да оказва ликвидна подкрепа на Атина. 

Банките в страната остават затворени до понеделник, а тегленето на пари от банкоматите е ограничено на 60 евро дневно.
 
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини