Last news in Fakti

4 Юли, 2015 09:24 4 521 7

Катастрофата на Гърция през призмата на Теорията на игрите

  • гърция-
  • криза-
  • фалит-
  • криза-
  • сириза

Тук ще виждаме не тленните останки на безумеца, а банкрута на една страна и фалита на едно общество

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Ситуацията с ЕС и Гърция може да бъде описана в понятията на стратегическата игра Chicken Game - „Страхливец“ („Пиле“, Кой е пилето?). Това коментира в блога си Николай Слатински

Chicken Game се илюстрира от Томас Шелинг с примера как след Втората световна война се развличат американските младежи - двама от тях карат с висока скорост камиони (коли, мотори) един срещу друг и този, който първи завие и се отклони от пътя, той е „пиле”, т.е. страхливец. За другия тази вечер е най-щастливата, защото всички момичета танцуват с него и го гледат с възторжени очи. 

И така, всеки от двамата шофьори е изправен пред дилемата –
дали да продължи смело напред и да стане герой на вечерта, или да отстъпи и да се опозори пред момичетата.

В американския филм „Бунтовник без кауза“ (Rebel Without a Cause, 1955), с безвременно загиналия изключително талантлив актьор Джеймс Дийн в главната роля на объркания, но честен, принципен и смел Джеймс (Джим, Джимбо) Старк, играта Chicken Game има малко по-различен вид – двама младежи по даден сигнал тръгват със своите коли с максимална скорост към ръба на скалата Милертаун, надвесила се над морето, и първият, който скочи от колата си, е страхливец (той е пилето).

Джимбо изскача от колата в последния момент, а неговият опонент Бъз Гендърсън не успява, отлита в пропастта и загива. Пред баща си Джимбо обяснява защо се е съгласил да участва в тази опасна игра: „Те ме нарекоха страхливец. Разбираш ли? Страхливец? Трябваше да отида. Не го ли направех, никога нямаше да мога да ги погледна в очите. Качих се в една от колите, а Бъз, едно от момчетата, се качи в другата кола... И трябваше да караме бързо... и да скочим преди колата да стигне ръба на скалата. Аз оцелях, но Бъз не. Това го уби.“

При Chicken Game, когато двете страни преследват само своите интереси, губят и двете,
като загубата е катастрофална, непоправима – в случая с камионите сблъсъкът е страховит и най-добрият случай, ако това е най-добрият, е изпадане в кома.

В Теорията на игрите, към която принадлежат стратегическите игри от типа Chicken Game, се предполага, че двамата участници са РАЦИОНАЛНИ играчи, които преследват свои стратегии на базата на знанието за ситуацията, ресурсите, целите и цената на играта.

Понеже ако всеки мисли само за своите интереси, за своята победа и не се съобразява с другия, накрая задължително губят и двамата, и то катастрофално, непоправимо, то се предполагат общи усилия за намиране на решение, на изход от тежката ситуация.

В случая с Гърция такъв изход не се намери, 
защото бе нарушено главното условие в подобна игра – както казах вече, това е двамата участници да са РАЦИОНАЛНИ играчи.

Заради абсурдното, пенкилерско, патриотарско (kleta maika Gurciq), безотговорно спрямо ситуацията и истинските интереси на обикновените гърци, поведение на трупата аматьори на клоуна Ципрас, от гръцка страна имаше не рационален, а ИРАЦИОНАЛЕН играч.

В Теорията на игрите и случаите с подобен играч са предвидени – в два случая.

- В първия случай от тях ИРАЦИОНАЛНИЯТ играч, ирационалният шофьор на камион демонстративно изхвърли кормилото през прозореца? Тогава той се показва като безумец и не оставя особен избор на другия – как да водиш нормална игра с безумец, та това не е руска рулетка, тук са заложени толкова много европейски и гръцки интереси!? Този ИРАЦИОНАЛЕН играч е тип „изнудвач“.

- Във втория случай, ИРАЦИОНАЛНИЯТ играч изхвърля всъщност не истинското кормило, а резервно, т.е. той блъфира. Този ИРАЦИОНАЛЕН играч е тип „измамник“.

Както се вижда, в преговорите на ЕС с Гърция, ЕС – един свръхрационален, свърхрегламентиран, свръхпрагматичен и свръхпрозрачен играч (защото се базира на ясни, публично обявени, конкретно описани и общо договорени принципи) се сблъска с един свърхирационален, свръхбезотговорен, свръхимпровизиращ, свръхдилетантски опонент, който върши едно от двете – или е от типа „изнудвач“, или е от типа „измамник“.

С други думи – има две нива, 
на които действат двамата играчи, две културни и ценностни системи – принципи срещу инат, отвореност срещу шмекеруване, ясни правила срещу импровизации, точни регламенти срещу шикалкаване.

В подобна ситуация Теорията на игрите е категорична – за да не се окаже пиле, страхливец, слабак, ирационалният играч ускорява до такава степен камиона, че губи управлението и се понася към пропастта, без да е стигнал дори до опонента. А после всички се надвисват над пропастта и виждат тленните останки на безумеца.

Само че за разлика от моделните стратегически игри, 
тук ще виждаме не тленните останки на безумеца, а банкрута на една страна и фалита на едно общество.

Ние българите можем да съчувстваме на гърците. Защото вече два пъти сме изпадали в тяхната ситуация. Различното е, че в изпадайки в нея, ние се обърнахме за помощ към Европа. А еднаквото е, че и при нас, и при гърците в пропастта ни хвърлиха леви правителства, правителства на леваци, независимо дали водени от пълни аматьори (Виденов, Ципрас) или трето поколение социалисти (Луканов) и четвърто поколение предатели…

 Да, краен съм, но как да не бъде краен човек, когато е свидетел на национални безумия, плащани от обикновените хора. Голяма част от които обикновени хора, с ентусиазъм даже жар гласуваха за собствените си съсипватели.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 0 Отговор
    много то4но
  • 2 Дани

    0 0 Отговор
    Пълни глупости!
    Ако се съгласят с изискванията на МВФ, тогава гърците ще са за съжаление.
    Така както ние сме за съжаление в момента.

  • 3 Паликария

    0 0 Отговор
    Ако не се съгласят Дани,какво ги чака моля напиши го.Ние сме за съжаление точно заради комунисти-социалисти.У нас крадоха определени хора и сега живеят на широко а гърците вземаха кредити и голяма част от парите отиваха за народа.Сега правилната ще бъде да приберат парите на крадците и тук и там.
  • 4 Аполитичен Атеист

    0 0 Отговор
    Г-н Михайлов, моите уважения за нестандартния и едновременно реалистичен анализ. Може и да изглежда забавно написано но е доста точно. За съжаление в България безкритичните поддръжници на лявото са все още относително много. И как да им повярваш на левите когато поредната комунистическа издънка Стоилов ни обяснява как да сме живеели. Парите на КГБ не миришат но ни пречат да прогресираме...

    Коментиран от #6

  • 5 Juliy

    0 0 Отговор
    Поздравления за статията!
  • 6 Атеист

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аполитичен Атеист":

    Че ти къде ги видя тия "относително много" безкритични поддръжници на лявото. Те не могат едни избори да спечелят, камо ли да са хегемони в държавата. Истината е, че за 26 години, освен бившите "комунисти", много бързо се научиха на кражби и "демократите". Слагам кавички и на едните и на другите, понеже за мен са еднакво безцеремонни в ограбването ни. И не ми излизайте с оправданието, че това са същите от БКП и ДС или техните отрочета. Много удобно оправдание, което поддържа градуса на антикомунизма, което пък помага болшинството от народа да гласува и сложи на власт, всеки който се обяви за антикомунист.
    Не съм бил и няма да бъда комунист, но не искам да съм антикомунист. Искам да съм "анти" на всеки който злоупотребява с власт и народно доверие. Но явно сме "относително малко".
  • 7 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    важното е че има съдба и гърците си го получиха отвсякъде нали се мислеха за европейци и за богаташи е сега да гризкат дръвцето и да свирят на флейти и на бозуки защото са племе от крадливи и мързеливи апахи а не народ и нация..