4 Юли, 2015 09:48 3 699 10

FT: С 30% режат не дълга, а депозитите на гърците

  • гърция-
  • дълг-
  • криза-
  • реформа
Банките в Гърция мислят за подстригване на депозити като спасителен вариант да се даде глътка въздух на финансовата сфера, пише в. "Файненшъл таймс". 

Подстригването на депозити ще се прилага за всички над гарантирания лимит от 100 000 евро. Особено притеснително е финансовото състояние на една гръцка банка, където по-всяка вероятност всички депозити над 8000 евро ще бъдат подрязани с 30%.

Премиерът Алексис Ципрас вече поиска с 30% намаляване на дълга. 

Подобна стъпка беше приета преди години в Кипър, но тя се отнасяше за частта от над 100 000 евро. 
Банките в Гърция са затворени от понеделник. Наложен е дневен лимит от 60 евро за теглене от банкомат. Местните пенсионери успяха да вземат едва 120 евро от пенсиите. 

Ситуацията се влошава от отказаното финансиране от МВФ и ЕЦБ след като Атина не плати дължимата вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ.

Бяха изнесени тревожни данни, че гръцкият фонд за гарантиране на депозити има едва 3 млрд. евро, които са недостатъчни при фалит на местните банки в Гърция. 

Гръцките банки разполагат с ликвиден буфер от около 1 млрд. евро, който  ще стигне до понеделник сутрин. Това обяви председателят на Съюза на гръцките банки и управител на Националната банка Лука Кацели.

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) обяви, че Гърция е във фалит. 
Финансовото министерство на Гърция излезе със становище, че публикацията на в. "Файненшъл таймс" за предстоящо изземване на част от влоговете е провокация, насочена да повлияе върху резултата от неделния референдум.

Публикацията на Financial Times за "подстригване" на влоговете е провокация, тя цели да провали референдума в неделя и решението на народа. Министерството на финансите изисква от FT да махне лъжливата публикация, се казва в заявлението на ведомството. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 223455

    1 0 Отговор
    Проблема ще връхлети Европа,когато обикновените германци си поискат парите от банките и им кажат ,че са ги дали тук-там по света.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "223455":

    Предпочитам да съм в ЕС и да имам европейски проблеми,отколкото да съм в Евразийския съюз и да имам "съветски" проблеми!...100 пъти:)
  • 3 сссс

    0 2 Отговор
    от една страна гърците щракаха с пръсти 20-30 г . на кредит и лапаха големи пенсии и заплати е сега трябва да си платят масрафа

    но от друга евала че се опъват на ес и световната банка които се опитаха да ги вкарат в дългова спирала и подобно на българия сега искат да им изкупят телекомите , островите и всичко печалившо да е в чужди ръце

    няма безплатен обяд

    както тука я караме с 200 лв пенсия и 800 лв заплата и там ще стискат

    от друга страна сащ кога ще си платят борча от 8 трилиона , германия 7 трилиона , люкеснбург 3 трилиона ...за тях може отсрочки и всяка година нов заем за гърция не може ..това е то западната ,,демокрация ,,
  • 4 Plovdiv

    2 0 Отговор
    Ако трябва да избирам в каква държава искам да живея: Такава, която е, ако не във фалит, то на прага му, но има законност и ред. И такава, в която цялата икономика е в ръцете на мафията, а заплатите са по-ниски от социалните помощи в първата. Твърдо ще избера първата. Не, че ще ида да живея в Гърци, но нека си гледаме собствения боклучав двор, да не се пулим в чуждия.
  • 5 психиатъра

    1 0 Отговор
    Навсякъде гледам коментарите ти и вече на всеки е ясно, че ти си политически НЕкомпетентен, затова престани да пишеш смехотворни глупости, а отиди да те прегледа доктора. Така като гледам, май че страдаш от тежка шизофрения. И вече започнах да си мисля, че от американското посолство са платили на група лумпени (като теб) да пишат анти-руски коментари.

    Коментиран от #6

  • 6 психиатъра

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "психиатъра":

    Имам предвид "onq s konq"

    Коментиран от #8

  • 7 Смешника

    0 0 Отговор
    Нещо не си много наясно: https://bg.wikipedia.org/
    /wiki/Списък_на_страните_по_външен_дълг
    Забележи положението на България! Ние сме мнооого добре!
  • 8 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "психиатъра":

    Е точно пък "психиатър" да ме изкара политически некомпетентен...признавам че паднах от коня:)))Абе психо,ти не си ли чувал че С КАКЪВТО СЕ СЪБЕРЕШ,ТАКЪВ СТАВАШ?!Да са ти живи и здрави пациентите и още дълги години дружно да бистрите политиката.Но...за да пледираш за някаква обективност,направи опит да се отървеш от комунистическата максима че "всяка линия която не е успоредна на партийната е КРИВА ЛИНИЯ"!А май точно тая линия ти е ръководна в живота:)
  • 9 КТБ

    0 0 Отговор
    Затова аз пари в банка не държа! По добре да си купя една картина на известен художник от колкото после .....
  • 10 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    евро каква е тази валута нали гърците си имат драхми да си ги вкарват в употреба и да си ги орязват със милиони и милиарди гръцките апахи.