Last news in Fakti

4 Юли, 2015 10:52 2 826 2

Стив Ханке: Гърция да въведе валутен борд като България

  • стив ханке-
  • гърция-
  • валутен борд-
  • българия

БНБ да публикува отчетите на всяка банка поотделно всеки месец

Гърция трябва да последва примера на България и да въведе валутен борд, ако излезе от еврозоната. Това коментира проф. Стив Ханке, наричан често баща на валутния борд у нас пред БНР. 

”Има един единствен начин гърците да оцелеят извън еврозоната. Те трябва да приложат това, което аз наричам "българското решение" - валутен борд. С въвеждането на драхмата, курсът й трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще ги накара да се дисциплинират. Всъщност, това е най-добрият начин гърците да сложат в ред финансите си и да направят реформи. Те трябва да последват примера на България и да въведат валутен борд”, казва Ханке.

За пореден път той заявява, че ако България влезе в еврозоната, ще изгуби дисциплина и ще тръгне по пътя на Гърция. 

БНБ трябва да публикува отчетите на всяка банка поотделно всеки месец, а новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната, смята Ханке.

”Знам някои от имената, но нямам специфично мнение за тях, затова ще се въздържа да ги коментирам. Смятам, че новият гуверньор трябва да има добър характер, висок морал и да е човек, на когото може да се има доверие.

Също така аз бих подкрепил някой, който е против влизането на България в еврозоната или поне е доста скептичен за това. Българските власти отново повдигнаха въпроса за подготовката на страната за влизането й в еврозоната. Това не трябва да се случва. На България й трябват валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми”, каза Ханке пред БНР.

Според Ханке ефектът от кризата в Гърция върху България ще е капсулиран, но все пак не трябва да се изключват негативни сценарии. Той е категоричен, че Атина трябва да приложи реформите, за които настояват кредиторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имуноглобулин

    0 0 Отговор
    Ех Господин Ханке ,господин Ханке!Сърцевината на проблема е че гърците НЕ желаят да се дисциплинират! Господин Ципрас иска нови заеми като отказва да плаща старите !
  • 2 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    и кой ще им даде милиарди долара поне към 70-80 за да въведат валутен борд може би северно корейците?