Отидете към основна версия

3 700 10

FT: С 30% режат не дълга, а депозитите на гърците

  • гърция-
  • дълг-
  • криза-
  • реформа
Банките в Гърция мислят за подстригване на депозити като спасителен вариант да се даде глътка въздух на финансовата сфера, пише в. "Файненшъл таймс". 

Подстригването на депозити ще се прилага за всички над гарантирания лимит от 100 000 евро. Особено притеснително е финансовото състояние на една гръцка банка, където по-всяка вероятност всички депозити над 8000 евро ще бъдат подрязани с 30%.

Премиерът Алексис Ципрас вече поиска с 30% намаляване на дълга. 

Подобна стъпка беше приета преди години в Кипър, но тя се отнасяше за частта от над 100 000 евро. 
Банките в Гърция са затворени от понеделник. Наложен е дневен лимит от 60 евро за теглене от банкомат. Местните пенсионери успяха да вземат едва 120 евро от пенсиите. 

Ситуацията се влошава от отказаното финансиране от МВФ и ЕЦБ след като Атина не плати дължимата вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ.

Бяха изнесени тревожни данни, че гръцкият фонд за гарантиране на депозити има едва 3 млрд. евро, които са недостатъчни при фалит на местните банки в Гърция. 

Гръцките банки разполагат с ликвиден буфер от около 1 млрд. евро, който  ще стигне до понеделник сутрин. Това обяви председателят на Съюза на гръцките банки и управител на Националната банка Лука Кацели.

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) обяви, че Гърция е във фалит. 
Финансовото министерство на Гърция излезе със становище, че публикацията на в. "Файненшъл таймс" за предстоящо изземване на част от влоговете е провокация, насочена да повлияе върху резултата от неделния референдум.

Публикацията на Financial Times за "подстригване" на влоговете е провокация, тя цели да провали референдума в неделя и решението на народа. Министерството на финансите изисква от FT да махне лъжливата публикация, се казва в заявлението на ведомството. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини