Отидете към основна версия

3 357 15

Русия пак предлага „Южен поток“

  • южен поток-
  • русия-
  • ес-
  • газ

От обективна точка, от позиция на нуждите на Европа от руски газ, тази перспектива съществува, отбеляза Чижов

Снимка: АП/БТА

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов допусна възможността за възраждане на проекта „Южен поток“, съобщи Интерфакс.

„От обективна точка, от позиция на нуждите на Европа от руски газ, тази перспектива съществува“, отбеляза Чижов.

Подобна позиция той изказа още през януари. Той отбеляза, че „Южен поток“ може да се възроди в близкото бъдеще. Според Чижов нуждите на Европа от газ ще се увеличават, а местния добив ще пада, което ще се дължи на изчерпването на находищата в Северно море и проблемите с други източници, посочи Чижов.

Факти.бг припомня, че

на 1 декември 2014 г. по време на своята визита в Турция Владимир Путин обяви, че прекратява „Южен поток“ и го заменя с „Турски поток“. Основна причина беше липсата на подкрепа от Европейската комисия за енергийното трасе през България и останалите балкански страни до Австрия.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември 2015 г. в небето над Сирия отношенията между Русия и Турция се изостриха. Москва наложи търговско ембарго на турски стоки, а проектът за строителство на газопровода беше спрян.

В интерес на истината преговорите по изграждането на Турски поток буксуваха от началото на 2015 г. Основна причина беше искането на Анкара да получи отстъпки за руското синьо гориво. В края на декември министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че няма перспектива за рестарт на преговорите по „Турски поток“.

Ниските цени на петрола и газа на световните пазари са основната причина Русия да ограничи експанзията по износ на синьо гориво. Москва вече обяви, че преразглежда капацитета на „Силата на Сибир“, който трябва да доставя газ за пазара на Китай.

.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини