Last news in Fakti

16 Март, 2016 16:07 3 354 15

Русия пак предлага „Южен поток“

  • южен поток-
  • русия-
  • ес-
  • газ

От обективна точка, от позиция на нуждите на Европа от руски газ, тази перспектива съществува, отбеляза Чижов

Русия пак предлага „Южен поток“ - 1
Снимка: АП/БТА

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов допусна възможността за възраждане на проекта „Южен поток“, съобщи Интерфакс.

„От обективна точка, от позиция на нуждите на Европа от руски газ, тази перспектива съществува“, отбеляза Чижов.

Подобна позиция той изказа още през януари. Той отбеляза, че „Южен поток“ може да се възроди в близкото бъдеще. Според Чижов нуждите на Европа от газ ще се увеличават, а местния добив ще пада, което ще се дължи на изчерпването на находищата в Северно море и проблемите с други източници, посочи Чижов.

Факти.бг припомня, че

на 1 декември 2014 г. по време на своята визита в Турция Владимир Путин обяви, че прекратява „Южен поток“ и го заменя с „Турски поток“. Основна причина беше липсата на подкрепа от Европейската комисия за енергийното трасе през България и останалите балкански страни до Австрия.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември 2015 г. в небето над Сирия отношенията между Русия и Турция се изостриха. Москва наложи търговско ембарго на турски стоки, а проектът за строителство на газопровода беше спрян.

В интерес на истината преговорите по изграждането на Турски поток буксуваха от началото на 2015 г. Основна причина беше искането на Анкара да получи отстъпки за руското синьо гориво. В края на декември министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че няма перспектива за рестарт на преговорите по „Турски поток“.

Ниските цени на петрола и газа на световните пазари са основната причина Русия да ограничи експанзията по износ на синьо гориво. Москва вече обяви, че преразглежда капацитета на „Силата на Сибир“, който трябва да доставя газ за пазара на Китай.

.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЛАВЯНИН ХРИСТЯНИН

    3 2 Отговор
    НИИ СМЕ ХОРАТА БРАТУШКИ ПУСКАЙТЕ ТОЯ МАРКУЧ НАСАМ !!!!!::::::
  • 2 Монго

    1 2 Отговор
    Няма да стане тая. Ние вече сме американофили. Монито Паси така каза, двуполовата Десастоян му припява във форума, и цъка минуси, като за последно.
  • 3 123455

    1 2 Отговор
    Руснаците пишат,че България иска Южен поток,
    а вие пишете,че Русия ви го натрапва.
    Струва ми се че някой здраво лъже и че това не е нужно.
    Няма нужда някой да се прави на важен на гърба на българите пък бил той от българското или руското правителство.
    Нашия интерес е тръбата да мине от тук,вместо през Турция и после Ердоган да ни разиграва,както го прави с Европа за бежанците.
    Да излезе Бойко и да каже искаме ли Южен поток или не, имаме ли интерес или не.
    Същото е и за руските туристи-искаме ли ги или не./без да чака Меркел да му разреши/
    ,,Бог високо-Вашингтон далеко,,
    Стига демагогия
  • 4 onq s konq

    4 1 Отговор
    Мнооого отдавна написах че България е седнала на такова "СТРАТЕГИЧЕСКО МЯСТО",че можем да си пускаме и спираме "ЮЖЕН ПАТОК" всеки ден по 2 пъти!!!И ВИНАГИ "ДЯДО ИВАН" ЩЕ НИ СТАВА НА КРАКА!И нека да е ясно:НЕ НИ ТРЯБВАТ НИКАКВИ ОРЪЖИЯ,ЩОТО НАТО ЩЕ НИ ПАЗИ КАТО ЗЕНИЦАТА НА ОКОТО СИ ЗАЩОТО СЕ ЯВЯВАМЕ КАТО ТРАСЕ НА СИНЬОТО ГОРИВО КЪМ ЕВРОПА!ЕДИНСТВЕНО ПО РЕНТАБИЛНОСТ...И така както при земеделието "супертехника -мнооого,но ЗЕМЯТА Е КЪТ",така и при държавите-"оръжия много,но ...малко от ТЕРИТОРИИТЕ СА КАЧЕСТВЕНИ!Въпросът е НАШИТЕ УПРАВНИЦИ да не се поддадат на руските подкупи и да сключат неизгодна ДЪЛГОСРОЧНА сделка с Русия БЕЗ ОДОБРЕНИЕТО НА ЗАПАДА...което за България е много по важно ИКОНОМИЧЕСКИ.ОДОБРЕНИЕТО НА ЗАПАДА-подчертавам като "важност",да не стане грешка в превода:)Русия естествено не е глупава отлично разбира нещата,ЗАТОВА И ВКАРВА ТОЛКОВА КИНТИ В ПРО-РУСКА ПРОПАГАНДА за промиване на български мозъци...иначе от къде щяха да се пръкнат толкова "русофили"?!!

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Кобилкин, южен паток си е ...жив паток...

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Монго":

    ТОЧНО ТИ...Не ми обяснявай КАКВОТО И ДА БИЛО-просто ЗАМЪЛЧИ,КОГАТО ГОВОРЯТ ПО-УМНИ ОТ ТЕБ...Но за това трябва да е на лице НЕОБХОДИМОТО ВЪЗПИТАНИЕ-нещо,което при теб го няма,а и НИКОГА НЯМА ДА ГО ИМА...по генетични причини:)

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 7 999

    2 2 Отговор
    Да само твоят мозък не е промит,първо защото няма как да промиеш нещо което го няма и второ защото не си Българин.
  • 8 999

    1 2 Отговор
    Пост №7 се отнася за №4 мулето.
  • 9 Кольо

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Пак ще те попитам - колко центчета ти плащат да се излагаш така?

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Извинете ама вие доста май сте падали от тоя кон и имате май проблем!!!! Не разбрахте ли че интереса клати феса !!! Ей ги фесовете пренасят си боклуците до Гърция и затова искат пари и премахване на визите !!И боклука им става проблем за ЕВРОПА !!! Ами ако беше минала тая тръба през Турция колко ли пъти щеше да е по скъпа газта а може да искат и Странджа затова че ни дават газ
  • 12 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кольо":

    Кольооо,ако си мислиш че с "центчета" се поддържа БМВ 200коня,имаш "много здраве"...от Джузепе Верди:)

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    200коня, половината умрели хаха ха

    Коментиран от #14

  • 14 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Хаха!Не бъркай охранените коне на БАВАРИШЕ МОТОР ВЕРКЕ с гладните русофили !
  • 15 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    тръба в близките 20 години не чакаите ,първо путин трябва да влезе в пандиза после да се качи цената на газа,след това да се намерят пари после поне 5-6 години строителство та...южен поок няма да има скоро,независимо от руските партенки в стил тука има тука нема!