Отидете към основна версия

11 292 27

Делян Пеевски след „Химко“ се отказва и от бизнеса си в България

  • певски-
  • химко-
  • делян пеевски-
  • булгартабак

В края на миналата седмица Делян Пеевски продаде дела си от 5% в „Булгартабак“ за 24 млн. лв.

Снимка: Факти.бг

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се отказва от покупката на активите на „Химко“ - Враца. Освен това той се няма да прави бизнес и в България като цяло. Това се разбира от негово послание до медиите.

Делян Пеевски посочва, че е станал жертва на злонамерена кампания срещу него. Според депутата от ДПС това е недопустимо за държава – членка на ЕС.

В края на миналата седмица Делян Пеевски продаде дела си от 5% в „Булгартабак“ за 24 млн. лв.

„Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на "Химко" – Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най – бедните в страната“, се посочва в съобщението на Делян Пеевски.

"Считам за недопустимо в държава членка на Европейския съюз чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнесът, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им. Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като "свързан с Пеевски", пише депутатът.

В края на януари стана ясно, че

депутатът от ДПС Делян Пеевски купува „Химко“ - Враца.

Компанията „НСН инвестмънт“, в която той държи 90% от собствеността, а останалите 10% са на майка му Ирена Кръстева, единствена е потвърдила интерес към активите на фалиралия торов завод "Химко" - Враца.

Цената е 11,7 млн. лева.

Дружеството, внесло сумата, е „НСН инвестмънт“ с управител Александър Георгиев.

За продажба се предлагат активите на „Химко“ - Враца като цяло. Това включва земи, сгради, съоръжения, оборудване, транспортни средства и други активи. В списъка влизат над 685 дка имоти, които освен производствените площи включват депо за отпадъци, автомобилна площадка и т.н., с обща стойност 3.2 млн. лв.

Необезпечените задължения на „Химко“ - основно към НЕК и „Булгаргаз“ са 82 млн. лева, показва последният публикуван отчет.

Продажбата сега е по член от Търговския закон, който предвижда пряко договаряне, когато не е имало наддавания при предишните търгове.

Купувачът имаше два месеца и половина, за да плати цялата цена по сделката.

За пръв път активите бяха предложени за продажба през март 2014 г. при начална цена 28.6 млн. лв. Търгът беше организиран за рекордно краткото време от две седмици - минималният срок, позволен от закона, и очаквано, купувачи не се появиха.

 

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини