Last news in Fakti

24 Март, 2016 10:18 1 589 1

"Булгартабак" с ангажимент да възстанови частично дейността на софийска фабрика

  • емил караниколов-
  • булгартабак-
  • ангажимент-
  • възстанови-
  • частично-
  • дейността-
  • софийска-
  • фабрика

Дружеството дори е увеличавало служителите си и възнагражденията им, заяви Емил Караниколов

"Булгартабак" с ангажимент да възстанови частично дейността на софийска фабрика - 1
Снимка: Факти.бг

Проверка на Агенцията по приватизация в „София БТ“ е установила, че  отдел „Логистика“ извършва дейност. Синдикалните организации също са потвърдили, че част от функциите на предприятието се осъществяват. Това каза по БНР директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов и обясни:

“За да влезем в хипотезата на наказание по чл.4.5.1 от договора, трябва да се спре цялата дейност на дъщерното дружество. Синдикатите ни представиха заповед на изпълнителния директор на предприятието, която казва, че от 1 април ще спре за неограничен период дейността в дружеството. Към момента, ние сме в хипотеза на нарушение на приватизационния договор. На 1 април ще влезем отново.”

Според приватизационния договор се допуска спиране на производствената и търговската дейност на дружеството или неговите дъщерни дружества за максимум 12 месеца заради ремонти, модернизация или аварии, уточни Караниколов по повод съобщението, че Агенцията може да наложи огромна глоба на „Булгартабак“, но едва до година:

“Това е общ период за 10 години. Тоест, ако сега едно дружество е спряло за 6 месеца, то в следващите 5 години, които остават, другите дружества, или същото това дружество, може да спре отново за 6 месеца, но не и повече.

Мажоритарният собственик на „Булгартабак“ е подразделение на ВТБ, категоричен е Караниколов. Според приватизационния договор, Агенцията има право да блокира активи на „Булгартабак“, а не само на купувачите, допълни той. Агенцията има право да налага санкции за над 100 млн. евро, колкото е стойността на приватизационната сделка, ако дружеството прекрати дейността си преди да са изминали 10 години от сключването на сделката, обясни Караниколов.

Във вторник от ръководството на дружеството са заявили че „ще предприемат всички действия за възстановяване на част от производствените линии“, обясни Караниколов. Не е уточнен срокът, да бъде възстановено производството, но това означава, че би трябвало да възстановят и част от работниците допълни той:

“Задълженията за трудова заетост и за разходи на труд са изтекли още през 2014 г. и те имат право на съкращения, но тези съкращения не трябва да водят до прекратяване на дейност на дружеството.”
До момента "Булгартабак" е работило на печалба.

Дружеството дори е увеличавало служителите си и възнагражденията им, заяви Караниколов. Той отказа да коментира мотивите на дружеството да спре износа за Близкия Изток, поради което се налага затваряне на софийската фабрика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Големия брат

    0 1 Отговор
    Координираната атака срещу България от ВТБ прилича на отмъщение за големия шлем и влошените отношения последните години. Протестите на тютюнопроизводителите, синдикатите и работниците определено имат за цел предизвикване на трусове и унищожаване на работещ отрасъл, носещ на България сериозни постъпления и чужди пазари. Време е българите да си направят генерални изводи за истинските им намерения без да ги пречупват през призмата на общата ни история.