Last news in Fakti

23 Март, 2016 16:16 1 614 0

Синдикати готвят протести заради съкращенията в "Булгартабак"

  • булгартабак-
  • синдикати-
  • готвят-
  • протести-
  • съкращения
Синдикати готвят протести заради съкращенията в "Булгартабак" - 1
Снимка: Факти.бг

Синдикалните организации на тютюноработниците към КНСБ и КТ "Подкрепа" не приемат решението за спиране на производството на тютюневи изделия в "София-БТ" АД и за прекратяване на износа на тютюневи изделия с търговски марки на "Булгартабак-Холдинг" АД, съобщиха от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Вчера председателите на синдикалните организации и ръководствата на "Булгартабак-Холдинг" АД и "София-БТ" АД са имали среща. Днес синдикатите настояват за оставки на ръководството на Булгартабак.

В съвместна декларация на Независимия синдикат на тютюноработниците и на Националния синдикат тютюнева промишленост се заявява, че ръководствата на синдикалните организации настояват за спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, с изпълнителния директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и с представители на реалния мажоритарен собственик на дружеството.

Според синдикатите по време на преговорите с Булгартабак не са били представени обективни икономически анализи и доказателства, аргументиращи нуждите от съкращаване на над 400 работници и служители в "София-БТ" АД и на 8 процента от персонала на холдинга.

Синдикатите декларират своята готовност за синдикални и граждански протести за защита на интересите на работещите в Булгартабак.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" заявяват, че няма да позволят вмешателство на политически партии в синдикалните действия за защита на работните места, защото исканията са изцяло синдикални и социални.

Факти.бг припомня, че преди дни Руси Статков от АП обяви, че ще започнат проверки на приватизационния договор с Булгартабак във връзка със съкращенията в дъщерното дружество.

В края на миналата седмица пък депутатът Делян Пеевски окончателно се оттегли и от Булгартабак, след като на БФБ София бяха продадени 368 361 акции от "Булгартабак холдинг" срещу сумата от 24.3 млн. лв.

Ден преди това от компанията пък обявиха, че се оттеглят от пазарите в Близкия Изток, като мотивите бяха същите, с които Делян Пеевски се оттегли при сделката с "Химко".

Стотици производители пък протестираха днес заради "медийната кампания за очерняне" на Булгартабак. По едно и също време тютюнджии се събраха в Сатовча, Дулово и Свиленград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА