Last news in Fakti

21 Март, 2016 11:45 11 223 27

Делян Пеевски след „Химко“ се отказва и от бизнеса си в България

  • певски-
  • химко-
  • делян пеевски-
  • булгартабак

В края на миналата седмица Делян Пеевски продаде дела си от 5% в „Булгартабак“ за 24 млн. лв.

Делян Пеевски след „Химко“ се отказва и от бизнеса си в България - 1
Снимка: Факти.бг

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се отказва от покупката на активите на „Химко“ - Враца. Освен това той се няма да прави бизнес и в България като цяло. Това се разбира от негово послание до медиите.

Делян Пеевски посочва, че е станал жертва на злонамерена кампания срещу него. Според депутата от ДПС това е недопустимо за държава – членка на ЕС.

В края на миналата седмица Делян Пеевски продаде дела си от 5% в „Булгартабак“ за 24 млн. лв.

„Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на "Химко" – Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най – бедните в страната“, се посочва в съобщението на Делян Пеевски.

"Считам за недопустимо в държава членка на Европейския съюз чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнесът, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им. Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като "свързан с Пеевски", пише депутатът.

В края на януари стана ясно, че

депутатът от ДПС Делян Пеевски купува „Химко“ - Враца.

Компанията „НСН инвестмънт“, в която той държи 90% от собствеността, а останалите 10% са на майка му Ирена Кръстева, единствена е потвърдила интерес към активите на фалиралия торов завод "Химко" - Враца.

Цената е 11,7 млн. лева.

Дружеството, внесло сумата, е „НСН инвестмънт“ с управител Александър Георгиев.

За продажба се предлагат активите на „Химко“ - Враца като цяло. Това включва земи, сгради, съоръжения, оборудване, транспортни средства и други активи. В списъка влизат над 685 дка имоти, които освен производствените площи включват депо за отпадъци, автомобилна площадка и т.н., с обща стойност 3.2 млн. лв.

Необезпечените задължения на „Химко“ - основно към НЕК и „Булгаргаз“ са 82 млн. лева, показва последният публикуван отчет.

Продажбата сега е по член от Търговския закон, който предвижда пряко договаряне, когато не е имало наддавания при предишните търгове.

Купувачът имаше два месеца и половина, за да плати цялата цена по сделката.

За пръв път активите бяха предложени за продажба през март 2014 г. при начална цена 28.6 млн. лв. Търгът беше организиран за рекордно краткото време от две седмици - минималният срок, позволен от закона, и очаквано, купувачи не се появиха.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PESHO GOVORI ISTINA

    6 1 Отговор
    ПРОСТО ИЗЧЕЗНИ! ВСИЧКИ ТЕ МРАЗЯТ И ИСКАТ ДА ИЗЧЕЗНЕШ! НЕ РАЗБРА ЛИ, ЧЕ НЕ ОСТАНА И М....Л, КОЙТО ДА НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ТИ СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИЗМЕКЯР, ПРЕСТЪПНИК И КРАДЕЦ В ДЪРЖАВАТА! СРАМ ЗА ДОГАН, ЧЕ ТЕ СЪЗДАДЕ!

    Коментиран от #15

  • 2 Реалността

    1 1 Отговор
    Ще подменят Пеевски с друг подобен изпълнител ! Рубладжийският сарайско-библиотекарски кръг "кове" у нас политическите проекти и техните лидери ! Затова България не може да се отлепи от дъното, защото обществото ни не се развива на база на естествения подбор, а чрез задкулисен инженеринг - с "проектиране" и "назначаване"! И всеки опит да се роди алтернатива на това статукво бива задушаван от задкулисния кръг чрез неговия инструментариум от "политици", служби, пари и медии ! Затова се опитват да задушат и ДСБ, защото казва истината !

    Коментиран от #8, #13

  • 3 Някой

    3 0 Отговор
    Много прочувствено!
    Трогна ме! Ще се разплача.
    Какво ще прави българският бизнес без този "велик" човек!!! (човек ли написах?! Имах предвид нещо с 4-и крака и зурла)
  • 4 Едикой си

    3 0 Отговор
    Направо ще се разплача..
  • 5 бай хой

    1 2 Отговор
    Време е да си тръгват комсомолците, които пропиляха парите на целия народ, а на тяхно място да идват нормални бизнесмени. Но трябва да има и възмездие.
  • 6 Слънце без филтър

    1 1 Отговор
    "Аз паднах. Друг ще ме смени и...

    толкоз.

    Какво тук значи някаква си личност?!"

    Така, че очаквайте "новия внос", чисто нов, на малко километри. :)

    Цялата история явно е заради контрабандни цигари в Турция!
    Излиза, че държавата се управлява от трафиканти......, Латинска Америка пасти да яде, няма по циганска държава от Чалгария.
    Страната на Путин и неговите Сараи. :)
  • 7 Луи 14

    2 1 Отговор
    Ти да не мислиш, че е само той, тъй, като го гледаш да ти прилича на ядрен физик, че да изкупи цяла България??????
    Айде научете се да мислите преди да дрънкате тъпотии, мислете с главите и по малко емоции.
    Поревски го ползват, като сапун, каквото и да стане, все той е виновен!?
    Не ви ли идва на акъла, че НЕ Е САМО ТОЙ!? :)
    Ей, въобще не ви се отдава да мислите. ;)
  • 8 Луи 14

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалността":

    Изключително много си прав.
    Както казват другарите : Тази власт с кръв сме я вземали (изтрепаха 30 000 човека без съд и присъда) и с кръв ще я дадем.
    Това е тяхната оферта. ;)
    Ако си падате кръводарители може да се пробвате, другарите знаят, че хората ги е страх и за това си правят каквото си поискат.
  • 9 КИРИЛИЦА

    2 0 Отговор
    Само не споменавй ДСБ, защото току виж някой си е спомнил какво причини м...л Костов на държавата България.
  • 10 Голчо от Голтупан

    1 0 Отговор
    Мащай се от тук...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БЪДЕЩЕ

    2 0 Отговор
    Да вярваме ти, всички сме глупаци в българия!
  • 13 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалността":

    Ъ-ъ ! Единични смешни олигархчета, като Пеевски, не са причината да не можем да отлепим от дъното. Те са за отвличане на вниманието. Търговски, телекомуникационни, енергийни и банкови монополи са хванали народа ни за гушата.
  • 14 ЛЕКО ТЕАТРО

    1 0 Отговор
    ОПИТ ЗА УБИИСТВО НА ДОГАНА ПОСЛЕ РАЗДЕЛЯНЕ НА ДПС .МАХАНЕ НА МЕСТАНА .ПОДМЯНА НА ПЕЕВСКИ .ВСЕ НОВИ И НОВИ И НОВИ НОМЕРЦА КАТ ТЛФ.ИЗМАМНИЦИ НА ДОГАНА.
  • 15 Милян Веевски

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "PESHO GOVORI ISTINA":

    Не трябва да изчезва а да бъде подведен под отговорност. Така ще можем да покрием държавния дълг без много усилия. Хубаво е да фантазира човек...
  • 16 мухаха

    1 0 Отговор
    Вай, вай, вай, ей ся ни се е.а м....та....ко ша прайм без теб, манекен на свине комбинат Родопа.
  • 17 123

    1 2 Отговор
    Гавра ,този бил мислил за бедните.....как да ги оскуби още..Все едно Доган няма да купи летяща чиния, а от спестени пари ще направи от Сараите - Публичен дом но за народа..на низки цени.
  • 18 шшш

    1 0 Отговор
    Вече не издържам,изгониха и последен честен човек от Държавата,как ще живеем занапред без другаря Пеевски,едва се съвзехме ,когато майка му замина за чужбина и ето и ТОЙ не издържа на нападки от изедници.Има ли справедливост в живота.Един отива в Турско посолство за да не го убият,другия в Катар...Няма вече обичта в живота ни...
  • 19 Гост 69

    2 0 Отговор
    Боже ,боже жив да го оплачеш милия роден " Бизнес мен".Направо ми се къса сърцето как милее за нас братя Българи.Напусна ни още един
    хрисим човечецццц ,брейййй.....И той ша бяга в странство да търси Щастието.......
  • 20 ай стига бе наистина

    1 0 Отговор
    какъв бизнесмен бе кредитен кукла на конци всичко все е купувал със кредити от банки и после връща мръсните пари на мафията и корупцията в българия и готово срещу 10-процента комисионна....егати бизнесмена то неговата работа съшита с бели конци и се вижда чрез сателит от космоса лошото е че е депутат и нсо го пази със нашите пари щом е великият бизнесмен да си плаща на 20-маймуни и да си купи 10-бронирани джипа тойота ленд круизър ве-8 да видим какъв е бизнесмен?
  • 21 нвТН

    1 0 Отговор
    Само глупак може да му повярва!Врътнаха му кранчето и вече няма от къде да цуца.Лесно се прави бизнес и се купува това и онова предприятие ,като имаш банка от която да теглиш колкото си искаш.Сега като няма и парите свършиха,че и бизнеса си ще приключвал.Че какво ти пречеше да е офшорка зад всичко?Айде не на нас тези!!!
  • 22 льольо

    0 0 Отговор
    човеко му сЪ жУвеее!
    за кЪв чеп са му мангите,
    ако вземе да се гътне кат
    Мишо бирата,"ало Ваньо",
    Чернев и т.н.!
    тъй де!
  • 23 БГ Шпагат 50лв60мин

    0 0 Отговор
    НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА 1-ВИ АПРИЛ - ИСКАМЕ СИ ПЕЕВСКИ! АРКАДАШИ ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ! ГЮРЛЮКА НЕ МОЕ НИ ЧУПИ ЧАЛЪМА ЩОМ ИМА ФАЙДА НА АВАНТА!
  • 24 Сиромах

    0 0 Отговор
    Ох одрал на мама кожата
  • 25 Селянина с Колелото

    1 0 Отговор
    OH! да го ожалиш Шкембето, и ся няма какво да яде ли , за какво го поствате тоя миндил тука, Един ден Господ ще ги съди тези които е..ха м...та на целия български народ.
  • 26 Бенковски

    1 0 Отговор
    Народното Събрание е заприличало на воннливо блато в което хищни,вечно гладни хипопотами,хиени,чакали,лешояди и други мършояди от всякакъв пол и породи са затънали здраво и не искат обаче да излизат,а се хапят един друг кой да стигне първи до мръвката и най -важното да отхапе най-голямото парче!Гнусна работа - и това блато ни управлява вече 25 години!Но Историята ни е показала че и на тях ще им дойде края,на някои - в буквалния смисъл!Ще се отприщи някой ден Народната ярост- отдавна я събирана,тогава ще е късно!
  • 27 некойси

    2 0 Отговор
    Е какво толкова е станало, хората в сянка ще си намерят друг параван.