Отидете към основна версия

3 212 10

Путин: Турски поток и Южен поток са на масата. ЕС е на ход

  • южен поток-
  • турски поток-
  • газ-
  • путин-
  • израел

Само преди седмица при своята визита в Гърция Путин също предложи възобновяването на Южен поток с отклонение към Гърция и Италия вместо към Австрия, но конкретна договореност не беше постигната с гръцкия му домакин Алексис Ципрас

Снимка: АП/БТА

Русия не се отказала от стратегическото южно направление за износ на своя газ за Стария континент.

Това заяви на пресконференция след срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Русия не се е отказала окончателно нито от Южен поток, нито от Турски поток, но очаква ясна позиция от Европейската комисия, припомни Путин, цитиран от РИА Новости.

Руският държавен глава все пак призна, че има известни трудности от политически характер при прокарването на трасето на Турски поток.  От месеци Кремъл и Анкара са в обтегнати политически отношения заради сваления от турски изтребители руски бомбардировач над Сирия.

Само преди седмица при своята визита в Гърция Путин също предложи възобновяването на Южен поток с отклонение към Гърция и Италия вместо към Австрия, но конкретна договореност не беше постигната с гръцкия му домакин Алексис Ципрас.

Пред журналистите Бенямин Нетаняху не пропусна да припомни, че в Израел няма законови ограничения за участието на руски компании в разработката на газови проекти. Вратите ни са отворени за всички компании, включително от Русия, допълни израелският премиер.

В края на месец май обаче водещото в Русия икономическо издание в. „Ведомости” писа, че „Газпром“ е изгубил интерес към газовото поле в шелфа на Израел в Средиземно море - „Левиатан“.

Става дума за водените през последните седмици разговори за купуване на 30% от енергиен консорциум, съставен от израелските компании Delek Drilling, Avner Oil & Gas и Ratio и американската Noble Energy.

Залежът Левиатан е най-голям и се намира на 135 км от брега на Израел при дълбочина на морето 1645 метра. Но газоносният пласт е на 5800 метра под нивото на морето, а очакваните нефтоносни пластове са още по-дълбоко – на 7200 метра.

Въпреки че не всички запаси се намират в неговата икономическа зона, Израел има три залежа – Тамар, Далит и Левиатан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини