Last news in Fakti

27 Май, 2016 13:39 2 802 6

Кесарят Ципрас посреща царя Путин

  • гърция-
  • южен поток-
  • газпром-
  • газ-
  • владимир путин-
  • алексис ципрас

Русия е готова с Южен поток 2.0, но зависи от САЩ и ЕС

Кесарят Ципрас посреща царя Путин - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гърция очаква посещението на царя Владимир Путин. Това коментира гръцката преса. Част от тях акцентират на амбициите на премиера Алексис Ципрас родината му да се наложи като основна транзитна страна за доставките на газ от Русия и Азия за Европа. През последните месеци Атина успя да наложи интересите си в енергетиката, давайки ясна заявка да бъде водеща сила на Балканите.

След 13 години на преговори, анализи и оценки за месец май започна изграждането на трасето на Трансадриатическия газопровод

за пренос на азерски газ през Гърция и Албания до Западна Европа.

Гръцки анализатори обърнаха внимание на факта, че това е първото енергийно трасе, което няма да пренася руски газ.

Строителството на сухопътната част на газопровода в Гърция, Албания и Италия ще приключи само за три години и половина. Година по-рано ще приключи изграждането на връзката с България.

Русия е готова с изграждането на Южен поток 2, но отново зависи от САЩ и ЕС. Това заяви пред руски медии помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Според него „Южен поток“ може отново да придобие реални очертания.

При версията 2.0 на проекта газовото трасе няма от България да се насочи към Унгария, а към Гърция и Италия. Юрий Ушаков припомня, че капацитета на „Южен поток“ 2.0 ще е два пъти по-малка от спрения „Южен поток“, но и два пъти по-голяма от конкурентното трасе Южен газов коридор. Става дума за 31,5 млрд. куб. м.

В момента върви работа по проекта за доставка на газ от Русия за Гърция и Италия през трети страни. Планира се газопроводът да мине по дъното на Черно море, а след това чрез една от крайбрежните страни, очевидно това е България, разкрива Юрий Ушаков.

Той не пропуска да припомни, че през февруари в Рим Газпром, италианската Edison и гръцката DEPA подписаха Меморандум за разбирателство за транспортиране на руски газ през дъното на Черно море и трети страни до Гърция и Италия. Проектът беше представен под названието „Посейдон“.

От своя страна РБК посочва, че от февруари месец

от „Газпром“ не могат да посочат откъде ще минава новото трасе.

На 1 декември 2014 г. при визитата си в Анкара Владимир Путин обяви края на „Южен поток“. Проектът на стойност от 15,5 млрд. евро трябваше да премине през България, Сърбия и Унгария. Той трябваше да пренася 67 млрд. куб. м газа годишно.

Владимир Путин през декември 2015 г. по време на своя пресконференция обяви, че е удивен от беззъбата позиция на България, която противоречи на интересите на София.

Междувременно стана известно, че „Газпром“ продава документацията по „Южен поток“.

В наследство от проекта са останали и 680 000 т. тръби за млрд. евро. Те се намират на склад в българско пристанище. Експерт прогнозира пред в. „Ведомости“, че са достатъчни за полагането на част от трасето на новия „Южен порок“ 2.0.

Посещението на Путин се оценява като важно от политическа гледна точка както за руската страна, която залага на подкрепата на Гърция за прокарване на новата й геополитическа стратегия в целия регион, така и за гръцкото правителство, което ще се опита отново да използва "руския коз" като лост за оказване на натиск върху водените сега от него преговори с европейските си партньори.

Директорът на консултантската компания East European Gas Analysis Михаил Корчемкин

обаче е скептичен доколко възраждането на „Южен поток” 2.0

или реалзирането на „Посейдон” е реалистично на фона на липсата на свежи капитали в „Газпром” и действащите срещу Кремъл западни санкции.

Това не пречи на гръцкия премиер Алексис Ципрас да изживее своята газова мечта по време на посещението на руския президент Владимир Путин. Гостът ще бъде придружен от поне 170 представители на големи руски компании, сред които и директорите на „Газпром” Алексей Милер и на руските железници RZD Олег Белозеров.

В петък и събота Владимир Путин е на визита в Гърция. Това е първото му посещение в страна от ЕС от ноември 2015 г., припомня РБК.

Енергийни проекти, туризъм, търговски отношения между Атина и Москва - това са централните теми на двудневната визита на руския президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    3 2 Отговор
    Май газовияг хъб, за който говори нашият премиер ще се окаже поредният енергиен проект, с който ще се разминем, ама на нас пари не ни трябват ние си теглим кредити
  • 3 jambazina

    2 2 Отговор
    Кесарят Ципрас посреща царя Путин..........

    .............вожд Обама, кайзер Меркел, султан Реджеп, мандарин Си Цинпин, хан Бойко................хахахаха
  • 4 Кико

    2 2 Отговор
    Тъпи били Гърците,30 години авантакис и сега се пускат с 200 в играта.
  • 5 Големия член

    2 1 Отговор
    Джуджето пак ходи да проси
  • 6 Пъдаря

    2 1 Отговор
    Какъв цар ви гони, ха ха, цар без пари , скоро ще го обесят като Садам