26 Май, 2016 12:42 2 091 0

"Газпром" продава документацията по "Южен поток"

  • газпром-
  • южен поток-
  • документацията

България се счита за потенциален купувач

„Газпром“ реши да продаде техническата документация по проекта за газопровода „Южен поток“ , съобщи Neftegaz.ru. .

Решението е било взето от борда на директорите на „Газпром“ на 24-ти май. То предвижда „Газпром“ да продаде документите за техническо – икономическата проучване и инженерните изследвания по проекта.

Общата сума по сделката възлиза на 119.3 млн. евро., от които 31.8 млн. евро за документите за предпроектно проучване и 81.2 млн.евро за документите за комплексните инженерни проучвания.

Внимание се обръща на един от потенциалните купувачи - South Stream Transport B.V., която е дъщерна компания на „Газпром“, регистрирана в Холандия. Чрез подобна сделка вероятно ще се улесни евентуална препродажба на европейски купувач, защото ще заобикаля наложените от ЕС санкции.

Според изданието, потенциален купувач може да стане България, която не се е отказала от намерението си да стане балкански газоразпределителен център.

През миналата седмица енергийният министър на България Теменужка Петкови отговори от трибуната на парламента на обвинения на Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Той обвини ГЕРБ, че работите по „Южен поток“ продължават , а това гълта разходи от над 200 хил. евро на месец. Тя заяви, че всички решения в дружеството се взимат съвместно от двама акционери.

„Понеже ставаше дума за разходите, важно е да кажем следното – още през 2015 г. ние предприехме действия те да бъдат редуцирани разходи с оглед новия статус на проекта от руска страна и тази заявка.

Към 31 декември 2014 г. служителите, които работят в компанията са 34. Ако погледнете справката, която ние сме предоставили, всъщност тя олицетворява действията, които ние сме предприели, още през м. септември тези служители са 19. Към днешна дата в проектната компания работят 6 служители, в т.ч. двама са от руска страна, съответно изпълнителен директор от руска страна и негов технически експерт и от българска страна четири служители, заяви в парламента на обвиненията на Реформаторския блок Теменужка Петкова.

В края на 2014 г. българският енергиен министър заяви в интервю пред „Нова телевизия", че проектът „Южен поток“ продължава да е важен за България, но неговото изпълнение трябва да спазва европейското законодателство.

На 1 декември 2014 г. по време на своята визита в Анкара руският президент Владимир Путин обяви края на "Южен поток" и го замени с алтернативния "Турски поток". И новият проект влезе в задънена улица заради наложените на Русия санкции от ЕС, САЩ и Запада, така и за обтегнатите отношения между Москва и Анкара заради сваления през миналия септември от турски изтребители руски боен самолет над Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА