Отидете към основна версия

3 201 8

Турция въведе мита за селскостопанска продукция от Русия

  • турция-
  • русия-
  • мита-
  • мито-
  • зърнени култури
Снимки: Shutterstock

Турция официално въведе мита за определени групи селскостопанска продукция от Русия. Властите в южната ни съседка вече са уведомили Министерството на земеделието в Москва.

Руските медии отбелязват, че най-големият размер на таксата е определен за зърнените култури пшеница и царевица – 130%. Размерът на аналогично мито на бобовите култури е 9,7%. Под действие на ограничителните мерки попаднаха още оризът и произведеното в Русия олио.

Трябва да се отбележи, че вносът на слънчогледово олио е обременен и с друго ново ограничение. Неговата стойност не трябва да бъде по-малка от 1500 долара за тон. Министерството на земеделието на Русия побърза да обяви това изискване за абсолютно неизпълнимо.

Представителите на руското правителство и бизнеса вече търсят нови пазари в Азия, Латинска Америка и Африка, пише Газета.ру.

От 15 март Турция изключи Русия от списъка със страните, които внасят в страната безмитно селскостопански продукти. Преди това безмитният режим за руската продукция действаше в случаите когато тя се внася за преработка или за реекспорт в трети страни. За пласирането на руската продукция на турския пазар така или иначе трябваше да се плаща мито от 130 на сто. Сега тази ставка действа за какъвто и да било внос от Русия в Турция, а това засилва значително бремето на руските износители, отбелязва ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини