Отидете към основна версия

2 110 3

Нов партньор в ПИБ консолидира сектора

  • пиб-
  • банка-
  • сливане

Привличането на нов партньор в Първа инвестиционна банка (ПИБ) е поредна стъпка към консолидацията на банковия сектор, каза икономистът Владимир Каролев на годишния бизнес форум „Шумът на парите“. Окрупняването на банките у нас ще продължи и след придобиването на Алфа Банк от Пощенска и на ОББ от СиБанк. Не е тайна, че за банка Пиреус също се търси нов инвеститор, което ще завърши процеса по изтегляне на гръцката собственост от българския пазар.

Подобни сделки са не са символични за икономиката, а с реален и осезаем бизнес ефект, тъй като новите банкови структури ползват по-ефективна икономия от мащаба и съответно ще реализират по-добра норма на възвращаемост. Двигатели на процеса биха могли да бъдат икономическите проблеми и в други държави от Еврозоната, освен Гърция, които да стимулират техните банкови групи да се изтеглят от България, както и засилващият се икономически национализъм в Европа.

Правителствата в страни като Унгария, Словакия и Полша разглеждат засилването на ролята на местните играчи в сектори като банки, енергетика и търговия като основен стълб в политическата си програма – в България тази тенденция също е вероятно да се зароди след включването на патриотични партии в управляващата коалиция. Каролев обърна специално внимание на протичащата в момента сделка за ПИБ. По негово мнение, крайната цел е придобиване на миноритарен дял до около 30% от международен финансов играч. Това ще позволи на банката да участва активно в процеса на консолидация на сектора. Според икономиста, при успешно привличане на партньор, през следващите години ПИБ би имала две опции. Първата е експанзия в съседни балкански държави с висок икономически растеж, а втората - участие в окрупняването на системата у нас, като две средни и една по-малка банка биха били атрактивни цели за придобиване, поради структурата на активите си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини