Отидете към основна версия

7 689 17

Икономически най-добрите български области

  • икономика-
  • област-
  • българия
Снимка: Shutterstock

Когато става дума за това в коя българска област икономиката е най-добра, безспорно лидер остава столицата. Сред най-силните икономики обаче се нареждат и тези на Габрово, Стара Загора, Варна и Русе, сочат резултатите от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) и Региостат.

В другия край на класацията са Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. При всички от тях липсват частните инвеститори, което води до висок процент на безработица, ограничена заетост, респективно ниски доходи и висока степен на бедност.

"През третото тримесечие на текущата година броят на заетите в Южна България е с 145 000 души над нивата от 2016 г., като 70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора”, посочват от ИПИ.

Що се отнася до заплатите, то единствено Софийска област е с над средното за страната заплащане. По-значително повишаване на средните нива на месечно заплащане се регистрират в Пловдив и Плевен. Обратният процес се отнася за областите Видин, Силистра и Кюстендил.

Болната тема остава образованието. Качеството му продължава да е ниско, отчитат от ИПИ. „Делът на отпадналите ученици се повишава по последни данни, а през 2016 и 2017 г. делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият най-голям откакто се провеждат зрелостни изпити”, посочват от института. Сред областите, които отчитат значителен напредък в сферата на образованието през последните няколко години е Смолян.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини