Отидете към основна версия

14 893 22

Минималната заплата вече е 510 лв.

  • минимална заплата-
  • възнаграждение-
  • бизнес-
  • синдикати
Снимка: Shutterstock

Работодателите се обявиха против административното увеличаване на минималната работна заплата, но самото им участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) я узаконява. Предложението е от 2018 г. тя да се повиши от 460 лв. на 510 лв., но това вече е факт. Синдикатите са „За” това предложение, но бизнесът е „против”.

До момента бизнесът не вземаше участие в тристранната среща, ако не искаше дадени предложения да бъдат одобрени. Практиката показва, че след това решенията бяха атакувани в съда, като неразглеждани от НСТС. Предложението за минималната заплата обаче вече е надлежно разгледано и ще е факт от 1 януари.

Увеличението на минималната работна заплата ще е 10.9%. Нетният доход на човек, който получава минимално възнаграждение, ще бъде 397 лв. Размерът превишава линията на бедност от 321 лв.

С влизането на сила на новата минимална заплата редица лечебни заведения ще престанат да функционират, предупреди председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

В половин Европа няма минимална месечна работна заплата. Там минималното месечно възнаграждение е със 60% по-високо от държавите, в които има установена минимална работна заплата, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

При добавяне към минималната заплата и на клас прослужено време съотношението минимална/средна работна заплата ще е 51% при средно за страните от Европейския съюз 42%.

Към момента в България над 400 000 служители се осигуряват на минимална работна заплата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини