Отидете към основна версия

6 421 8

Никой не плаща данъци от биткойн

  • криптовалута-
  • биткойн-
  • данък-
  • сащ
Снимка: Shutterstock

При споменаването на думата криптовалута първата асоциация е главоломното поскъпване на биткойн през 2017 г. Началото на всяка следваща година е времето за подаване на данъчни декларации. От близо подадени 250 000 такива до момента в САЩ, под 100 са попълнили специалния формуляр за печалба или загуба от криптовалута. Практиката е показала, че американците с „по-сложни” данъчни декларации ги подават по-късно, особено в случаите, в които дължат пари. „Въпреки това очакваме ръст на лицата, които ще декларират притежаването на биткойн”, коментира Джaгджийт Чayлa, генерален директор на Сrеdіt Каrmа Тах.

Особеността при американското данъчно законодателство е, че то разглежда криптовалутите като собственост, а не като валута. Т.нар. „копаене” също подлежи на данъчно облагане. Според специалисти, по-лесно ще е ако криптовалутата се третира като валута, а не като вид собственост.

В България собствениците на виртуална валута трябва да ги декларират в годишната данъчна декларация. Плаща се плосък данък в размер на 10%, тъй като доходите от търговия с биткойн се класифицират като финансов актив.

Срокът за подаване на декларацията е 30 април, като това е и срокът за заплащане на дължимото.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини