Отидете към основна версия

1 091 5

Менда Стоянова не дава да се пипа ДДС за лекарства

  • лекарства-
  • ддс-
  • менда стоянова
Снимка: БГНЕС

Председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова се обяви против идеята за намаляване ДДС за лекарствата. Според нея това няма да доведе по поевтиняване, а и ще се наложи да се вдигат други данъци.

ДДС-то е основният приходоизточник. Ако ние тръгнем да намаляваме ставките на ДДС на една или друга стока, означава, че трябва да търсим компенсиране на приходите от други данъци, каза Менда Стоянова, цитирана от БНР.

Приходите в бюджета трябва да се гарантират и те се гарантират от данъци. Различните ставки на ДДС за съжаление водят до неравнопоставеност на различните браншове, до изкривявания, каза Менда Стоянова.

Тя припомни, че вече имаме прецедент с туризма.

Какъв беше резултатът от това - понижаване на цената на туристическата услуга, развитие на туристическия бранш в подходяща посока? Всички ние знаем резултата.

Аз категорично смятам, че намаляването на ДДС на една или друга стока в никакъв случай не води до намаляването на цената за потребителите и не смятам, че това е правилният път.

Междувременно Синята коалиция отново внесе промени в Закона за данък добавена стойност за намаление на ДДС върху лекарствата и учебниците. Според сините по-ниското ДДС ще намали и цената им.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини