Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 09:19 1 183 4

Огнян Донев защити цените на лекарствата

  • огнян донев-
  • софарма-
  • лекарства
Огнян Донев защити цените на лекарствата - 1
Снимка: БГНЕС

Гергана Павлова се опита, но сякаш не успя, да създаде механизми, чрез които да поевтиняват лекарствата и да бъде засилена конкуренцията. Това е в интерес на потребителя, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма".
 
През последните дни името на Донев бе замесено в разкрития, твърдящи, че компанията продава на завишени цени лекарствата си в България.
 
Скандалът се разрасна, след като зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова беше освободена от поста си. Премиерът Борисов коментира ситуацията, че при съмнение за монопол във фармацевтичния сектор, най-доброто решение е да бъде отстранен зам.-министър.
 
Извинявам се на Павлова за това, че в началото на кариерата си е работила в „Софарма", каза още Донев. Той твърди, че никога не е имал конфликт с Нели Нешева – шефката на Националната здравноосигурителна каса, която подаде оставка след скандал с получен бонус.
 
Огнян Донев категорично заяви, че няма намерение да участва в политиката.
 
Дали лекарствата са скъпи, или не лекарствата – те отговарят на нормативната база в страната, както и на степента на остра конкуренция между отделните производители. Свръхрегулацията до известна степен застопорява част от стойностите, коментира изпълнителният директор на „Софарма".
 
С настъпването на кризата производителите бяхме принудени да търсим повече възможности, увеличавайки износа – така Донев обясни защо едно и също лекарство е на различни цени у нас и в други държави.

Българските лекарства са по-евтини от вносните и задават дъното на стойността при лекарствата, категоричен е Донев, визирайки целия бранш.
 
Някои от българските лекарства се продават на по-ниски цени в съседни държави, потвърди в "Здравей, България" изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев.

„Различните пазари имат различни ценови равнища – възможно е 3 – 5 пъти“, заяви Донев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PlimP

    0 0 Отговор
    „Различните пазари имат различни ценови равнища – възможно е 3 – 5 пъти“, заяви Донев


    що в БГ вина е в +, пфу :(
  • 2 Тиквата

    0 0 Отговор
    Падна още един от големите спонсори на Бойко, но има и още много, така че най-доброто предстои.
  • 3 МММ

    0 0 Отговор
    А бе тиква
    още малко ще кажеш, че Борисов му подари и Софарма.
  • 4 joro

    0 0 Отговор
    Еми тези небостурга4и ги направихте с мушмоли