Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 08:28 1 142 1

Лекарствата не са скъпи, ние сме бедни

  • милан миланов-
  • български лекарски съюз-
  • лекарства-
  • цени-
  • нзок
Лекарствата не са скъпи, ние сме бедни - 1
Снимка: БГНЕС

Някой отвори старото гърне с фекалии и така се размириса, че се отврати обществото, включително и лекарите, които са част от него. Така  проф. Милан Миланов,  председател на Централната етична комисия към Българския лекарски съюз, коментира пред Нова телевизия скандала с цените на лекарствата.

„Аз съм в „Пирогов“ и знам за какво става дума, на ден минават поне по 200 души. Наясно ли сте как става ценообразуването на лекарствата“, зададе риторичен въпрос лекарят и допълни, че това и министърът не го знае, както сам признава.

По думите му колкото по-бързо се започне от главата, толкова по-добре. „Дошъл е моментът да се изчистят Авгиевите обори“, категоричен е професорът, който през 1992 г. беше зам.-министър, бил е и директор на „Пирогов“.

„Нашият бюджет прилича на чорапогащника на магистрална уличница - изтича, не съм съгласен с намаляването на ДДС на лекарствата. Цените на лекарствата са по методиката, избрана от ЕС и сравнени с 8 държави, не са високи, ниски са ни доходите“, каза още той.

Етичната комисия няма да се сезира за бонусите на бившата шефка на НЗОЕК д-р Нели Нешева. „Не са високи нейните бонуси, ниски са тези на пенсионерите“, подчерта той. „И помислете колко „бонусници“ се въртят по медиите и дават акъл, а какво са направили - членове на сдружения и федерации, не са ръководили и малко предприятие", категоричен е проф. Милан Миланов.

Според него няма проблеми с това, че пациенти с фрактури стоят по пет 5 часа в „Пирогов”. В болницата се стои толкова, колкото трябва.. По-добре ли е за 10-15 минути да бъде видян пациентът или да бъде прегледан по-обстойно, попита той.

Няма законово уредено колко трябва да стои пациент с фрактура на крайник.  „Времето тече различно за пациента и лекаря – докато бъде прегледан, диагностициран, наместен, ако говорим в този сезон за травмите“, коментира проф. Миланов.

Той поясни, че докато един човек бъде прегледан, мине през рентген и бъде гипсиран минават около 4 часа. „Това време може да е много за пациентите, но минава бързо за нас", каза той.
Проф. Миланов определи „Пирогов“ като болницата на България. Има и други места за спешна помощ, но

„Пирогов“ е болницата на България, повтори той. Това е болницата на София, но по принцип в Спешната помощ в столицата цари хаос и всички дори и с малък проблем знаят, че отиват в „Пирогов“. Човек и косъм да го заболи идва в „Пирогов“, посочи той.

Всеки човек, който влезе в "Пирогов" и пресече черната лента на входа вече започва да харчи пари на "Пирогов" – ток, отопление, чистачките...Нека да бъдем ясни тези 15 лева, които плащат майките, за да бъдат до децата си са екстра, иначе да се върнем 15-20 години назад ли, когато веднъж в седмицата имаше свиждане и майките на кърмачета живееха и се вряха в една таванска стаичка.

Тези искани 15 лева никой не може да ги вземе, те са за поддръжка на "Пирогов", ако се развали покривът, ние си го плащаме. На фона на това, което се случва в здравеопазването, това не е проблем. Това е опция да бъдеш до детето си, подчерта проф. Миланов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ценовик

    0 0 Отговор
    Защо не иска Дянкофф да намали ДДС-то – ето за това: Взимаме за пример лекарство с регистрирана цена 100 лв., вкл. в позитивния лекарствен списък. Ценообразуването е по чл.9 от Наредбата - и се получава следното: Продажна цена на Произв./Вносител - 120 л. с ДДС /ддс-то е 20 лв./. Търг. на едро купува на 120лв. лекарството. Продажна цена на Търг. на едро вече към аптеките ще е 152,64 лв. /тази цена вкл. покупната цена 120 лв., 7,20 лв. - допустимата 6% надценка за търг. на едро и 25,44 лв. - 20% ДДС, изчислено върху сбора от покупната цена и посочената надценка/. Аптеката купува както посочихме от търг. на едро на 152,64 лв. лекарството. Начислява своята допустима надценка 18%, която в случая се явява 27,47лв. От своя страна начислява задължителните 20% ДДС, които вече стават 36,02лв. Получава се крайна цена за потребителя-пациент 216,13лв. Значи от 100 лв. до пациента лекарството се е оскъпила с 116,13лв. Начислените и прибрани от Дянков ДДС-та са на обща стойност 72,91лв. или 33,73% от крайната цена за пациента и 62,78% от оскъпяването над 100 лв.