Отидете към основна версия

7 998 12

Без евтини плажове за българите по Южното Черноморие

  • плаж-
  • концесия-
  • море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евтини плажове по Южното Черноморие ще има не за туристите, а за концесионерите. Държавата отдава на търг и почти на безценица нови 12 ивици. Само за година цената на плажовете е паднала наполовина, а кандидатите да ги стопанисват се множат, предаде бТВ.

Сред ивиците, на които държавата усилено търси наематели, е централният плаж на Бургас.

Миналото лято за него се грижеше общината и вместо заведения на пясъка, имаше безплатни чадъри и спортни игрища.От общината обаче държавата не може да печели, затова ивицата ще бъде отдаден на търг.

След три неуспешни опита да бъде отдаден под наем, цената на плажа падна наполовина и вече струва 127 000 лева.

Кметът на града Димитър Николов предположи, че хората ще останат объркани, тъй като не са свикнали да плащат, , когато ходят на централния градски плаж.

От бургаската администрация настояват да се промени Закона за концесиите и градските плажове да не се отдават на частни фирми. Така най-посещаваните ивици ще останат свободни от заведения и масово достъпни.

За жълти стотинки, частници ще получат и други атрактивни ивици на юг. За Попския плаж на Царево, предпочитан за къмпингуване и от семейства с малки деца, както и този край устието на река Велека, която попада в резерват, също се търсят концесионери. Цената им сега е около 10 хил. лв.

Все пак утеха за свободно плажуващите остават двайсетина малки и неатрактивни плажа. До повечето обаче достъпът е труден и те ще бъдат обявени за неохраняеми.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини